Megcsalás-statisztika

Berczelly Réka | 2003. November 18.
Minden második házasság válással végzõdik. Nagyon nehéz lenne felmérni, hogy egy kapcsolat melyik fél hibájából kerül vakvágányra, s ér véget, nincs olyan statisztika, mely kimutatná, hány házasság bomlik fel amiatt, hogy az egyik fél megcsalta a párját.





Első helyen a hűség

Lévai Katalin szociológus szerint Magyarországon is időszerű lenne egy felmérés, hasonlatos a nagy port kavart Hite-riporthoz, amely a 70-es években a szexuális szokásokat kutatta. A szakember még körülbelüli adatot sem igen mer mondani arról, hányan csalják meg párjukat, hiszen az emberek általában nem őszinték ebben a kérdésben. Biztosan állítható azonban, hogy a házasságon kívüli kapcsolatokat nagyobb részben kezdeményezik a férfiak, mert mi, nők, kevésbé vállaljuk a kockázatot. Lévai Katalin szerint – aki egy kutatásra hivatkozik – a megkérdezett nők 90%-a elsődleges szempontként említi a hűséget, ha a jó házasság kritériumairól kérdezik. A házasság előtti „együttjárós” kapcsolatokban sokkal inkább szemet hunyunk párunk hűtlenkedése felett, mondván: úgysem vele fogom leélni az életemet.






Amikor válásra kerül sor


A házasságoknak 70%-ban a hölgyek vetnek véget, ők kezdeményezik a válópert. Dr. Garami László ügyvéd szerint ez az egyetlen adat, amit tudhatunk, ugyanis a bontóperekben nem feszegetik, hogy kinek a hibájából ment végleg tönkre a házasság. A mai magyar jogrendszer tehát nem kutatja a vétkest, csupán azt hivatott kideríteni, betölti-e a házasság még a funkcióját, vagy sem. Magánvéleménye szerint a harmadik személy fellépésével megadatik az elköltözés lehetősége a félrelépő félnek, hiszen nagyon sokszor előfordul, hogy egy haldokló kapcsolatot csak a közös vagyon tart össze, amin nem tudnának osztozni a felek.






Megközelítés a lélek felől


Általában az olyan típusú emberek lépnek félre, akik bizonytalanok önmagukban, állandóan kérdezgetik: vajon elég jó vagyok neki? Vagy: elég jó ő nekem? A megcsalás Peresa Magdolna pszichiáter, párterapeuta szerint a személyiség gyengeségét, bizonytalanságát, éretlenségét is bizonyítja. Egy kapcsolatban mindig akkor vannak válságok, amikor egy fejlődési szakasza véget ér, pl. gyerek születik, a gyerekek kirepülnek stb. Az emberek többsége nagyon nehezen dolgozza fel, ha megcsalják. Általában egy baráthoz, barátnőhöz fordulnak vigaszért, de ne szégyelljük szakember segítségét kérni!

Exit mobile version