Egy helyesen összeállított étrendnek az is ismérve, hogy az egyes tápanyagok aránya megfelel az egészséges táplálkozás szerinti ajánlásnak. Így a szénhidrátok az összes energia 55, a zsírok 30, a fehérjék pedig 15%-át teszik ki. Szénhidrátban szegény táplálkozás során gyakran lép fel az állóképesség és a fizikai teljesítmény csökkenése. A fő szénhidrátforrások a gabonamagvak és -őrlemények, a kenyérfélék, a tészták, a zöldségek, a gyümölcsök és a cukor.
A flavonoidok
A kakaó a flavonoidok gazdag lelőhelye. Jó ideje már, hogy a nyers kakaóbabban megtalálták a flavonoidokat, azoknak is egy csoportját, a flavanolokat. A flavanolokat antioxidánsként is számon tartják mint olyan természetes anyagokat, amelyek megvédenek a szabad gyökök támadásaitól. Ez csupán az egyik része a flavanoloknak az emberi szervezetben betöltött szerepének. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kakaóban található flavanolok csökkentik a szabad gyökök által okozott károsodásokat azáltal, hogy csökkentik az LDL koleszterin oxidációját. A legfrissebb tanulmányok viszont már a kakaóban található flavanolok érrendszerünkre gyakorolt pozitív hatásairól tanúskodnak, mint például a véredények megnövekedett funkciója, valamint a vérrögképződés kockázatának csökkentése.
A csokoládé mint örömforrás
A csokoládé felfedezése óta különleges helyet foglal el az emberek életében. A