A válások leggyakoribb oka a Facebook

Cs. Szabó Virág | 2012. Február 12.
Virtuális flört, ellopott csecsemő, elbizonytalanított feleségek: hajmeresztő válásokról és motivációkról mesél a válóperes ügyvéd.
A válások leggyakoribb oka a Facebook

Tudjuk, hogy minden második házasság válással végződik. De az talán meglepő, hogy manapság az egyik leggyakoribb válóok a Facebookon való flörtölés: – legalábbis szavak szintjén – sokan túllépik a határt. Ennek következményeként pedig elszabadulnak az indulatok, a házastársak nem ritkán az üzenőfalon, ismerőseik szeme láttára indítanak háborút, nyilvánosan lejáratva egymást. A látványos harcba esetleg a barátok is beavatkoznak, ezzel tovább szítva az egykor összetartozók közötti gyűlölködést. De a facebookos megszégyenítésnél is van rosszabb húzás.

– Számomra több év szakmai tapasztalat után is felfoghatatlan az a helyzet, amikor az egyik szülő külföldre „lopja” a gyermeket – mondja dr. Illés Blanka válóperes ügyvéd. – Az egésznek persze annyi a célja, hogy elkerülje a gyermekelhelyezési pert. A hágai egyezmény szerint a gyermek visszahozataláról hat héten belül kell dönteni, és bár a gyakorlatban ez elhúzódik négy–hat hónapig is, a gyermeket az esetek többségében visszahozzák Magyarországra. Egy ilyen procedúrával azonban a saját  gyermekének árt a legtöbbet a  szülő. – Nem tudom megérteni azt a férfit, aki magával visz például egy néhány hónapos csecsemőt. Ha komoly gond van az édesanyával, akkor is számtalan egyéb mód létezik, ami megvédi a gyermeket, hogy ne alakuljon ki vészhelyzet. Bár jogilag nem az, én önbíráskodásnak tekintem, ha valaki a saját kezébe veszi egy ilyen helyzet megoldását, csak mert nem akarja kivárni azt a fél-egy évet, amíg ideiglenes bírósági döntés születhet a gyermek elhelyezéséről.

A nők sokszor azzal hibáznak, hogy nem döntenek időben. Érthetetlen, hogy a pszichikailag vagy akár fizikailag is bántalmazott nők nagyon nehezen szánják rá magukat a válásra. Gyakori, hogy három-négy alkalommal is eljönnek, hogy kezdjük el az eljárást, utána pedig visszamondják, aztán néhány hónap múlva, amikor megint eldurvul a helyzet, ismét nekikezdenének. Egy pszichológus úgy magyarázta nekem, hogy a bántalmazott nők önbecsülése az idő előrehaladtával egyre csökken. Egyre kevésbé érzik, hogy egyedül képesek megoldani a mindennapi feladatokat, ezért félnek kilépni a kapcsolatból. A férfi ilyenkor elhiteti velük, hogy nem jó anyák, csapnivaló feleségek, csúnyák és buták.

„Házas nőként beleszerettem egy egyedülálló pasiba. Először azt mondta, találkozzunk, utána meg hogy inkább ne, mert nem akarja, hogy miatta menjen tönkre a házasságom. Hiányzik!” – Ossz meg velünk egy titkot te is a Nők Lapja Café Megsúgom oldalán, anonim, regisztráció nélkül. Kattints ide!

Az ügyvédnő elmondása szerint megdöbbentőek azok az esetek is, amikor látható luxusban él a házaspár – nagy ház, drága autók, nyaraló, hajó –, és amikor vagyonmegosztásra kerül a sor, akkor kiderül, hogy offshore cég vagy testvér, barát, ismerős nevén vannak az értékek. Ezek az esetek többnyire megoldhatatlanok, ha valakinek nincs komoly tőkéje, hogy felfogadjon egy magánnyomozót.
– Olyan is előfordul, hogy bár a férj házassági hűséget sértett, kifejezetten rossz néven veszi, ha a feleség beadja a bontópert. Azt kell mondanom, sajnos nem ritka, hogy valakinek belefér az értékrendjébe, hogy a családja mellett nyíltan szeretőt tartson, és bizonyos eseményeken a családdal, másokon meg a szeretőjével jelenjen meg.

Minden jó, ha a vége jó

Persze vannak olyan történetek is, amelyek happy enddel végződnek, minden előzmény ellenére.
– Előfordult, hogy a felek a válás után ismét összeházasodtak. Én erre büszke vagyok, minden ügyfelemnek el is mondom, úgy kell elválni, hogy ne égessenek fel minden hidat – már csak a közös gyermek miatt is, aki számára a két legfontosabb ember a világon a válás után is az apja és az anyja marad. Sok külföldi vonatkozású ügyem van, és elmondhatom, hogy a legtöbb külföldinek hajmeresztő a magyar családjog. Nem értik, miért nem lehet közös szülői felügyeleti jog.

Volt egy francia ügyfelem, aki több ügyvédhez is elment, mert nem akarta elhinni, hogy csak a gyermek 3 éves korától illeti meg az elvitel joga, addig az anyuka lakóhelyén kell látogatnia a gyereket. A tartásdíj mértéke is méltatlanul alacsony nálunk, sokkal inkább a gyermek szükségleteit veszik figyelembe, mint a tartásra kötelezett valós jövedelmi és vagyoni helyzetét. Méltánytalan, ha az apuka milliós nagyságrendű  fizetéssel is legfeljebb 100–150 000 Ft-ot fizet, pedig nem esne nehezére ennek a többszöröse sem.

Exit mobile version