Citromtorta és pezsgős jégkása – két szerelmes recept

nlc | 2014. Február 10.
A héten mindennap kaptok tőlünk két szerelmes receptet, ami nemcsak Valentin-napon, hanem az év többi estéjén is jól jöhet. A tippeket a Nők Lapja Konyha aktuális számában is megtalálod!

Gyömbéres, pezsgős jégkása

Hozzávalók 2 adaghoz:
5 dkg friss gyömbér
3 dl száraz pezsgő
2 evőkanál cukor;
fél lime leve; 1 dl víz

Elkészítés

A gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük, majd 1 dl pezsgőben a cukorral felfőzzük. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a lime levét, a vizet, és felöntjük a maradék pezsgővel. Egy lapos tálban kifagyasztjuk. Villával felkapargatjuk, a kását poharakban tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc+fagyasztás
Energia: 190 kcal/adag

Mini citromtorta (tart au citron)

Hozzávalók 6 mini vagy egy
18 cm átmérőjű tortához:

A tésztához:
15 dkg vaj; 6 dkg porcukor
3 dkg darált mandula; csipet só
1 egész tojás; 25 dkg liszt

A krémhez:
2 tojás; 10 dkg cukor
1 dl citromlé (frissen facsarva)
15 dkg vaj

Elkészítés

A tésztához a vajat a porcukorral habosodásig keverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát, csipet sót, a tojást, végül a lisztet. Cipóvá gyúrjuk, majd folpackba tekerjük, 1 órára behűtjük.

A krémhez a tojásokat egy tálba ütjük, hozzámérjük a cukrot és a citromlét, majd a tálat gyöngyöző víz fölé állítjuk. Habverővel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik a krém. Langyosra hűtjük, majd botmixerrel vagy kézi mixerrel apránként belehabosítjuk a vajat. A krémet teljesen kihűtjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, 6 mini tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát belenyomkodjuk, sütőpapírral lefedjük, sütőbabot szórunk rá, és 25 percig vakon sütjük (így nem púposodik fel a tészta). Ekkor a sütőpapírt a babbal leszedjük, és pirosodásig sütjük a tésztát. Amikor kihűlt, rákenjük a krémet, majd hűvös helyen kidermesztjük. Kandírozott narancs- vagy citromhéjjal díszíthetjük.

Tipp: Ha valaki sok krémmel szereti, és egy nagyobb méretű tortát készít, megduplázhatja a krém mennyiségét.

Elkészítési idő: 45 perc+pihentetés, 35 perc sütés
Energia: 4103 kcal/egész torta

A receptek a Nők Lapja Konyha legfrissebb számában jelentek meg!

Bővebben a tartalomból
Variációk paradicsomos tészátra
Forró levesek a hideg ellen
Mesterkurzus: créme brulee
Olcsó zelleres ételek
Villámgyors csirkés fogások
Süssünk lazacot!
72 kipróbált recept
Exit mobile version