Tovább gyűrűzik a Polanski botrány

wt | 2009. Szeptember 28.
Vasárnap óta rács mögött ül a világ egyik legismertebb filmrendezője, Roman Polanski. A világot megrendítette a hír, és sorra készülnek a petíciók, hogy elérjék a szabadon bocsátását.

Polanski 1977-ben, letartóztatásakor

Polanskit 1977-ben tartóztatták le Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A vád szerint Jack Nicholson hollywoodi villájában Polanski alkoholt és kábítószert adott a kislánynak, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Akkor vádalkut kötött, így bűnösnek vallotta magát a kiskorúval folytatott törvénytelen viszony miatt, de azt állította, hogy szó sem volt erőszakról, a kislány önként belement az aktusba. Óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett, másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt, majd az ítélet elől Európába szökött. A lengyel származású filmrendező 1978 óta nem tette be a lábát az Egyesült Államok területére, hiszen azóta is elfogatási parancs él ellene. Franciaországban telepedett le, és azokat az országokat is elkerülte, amelyeknek kiadatási egyezményük van az USA-val.

Eltelt 32 év

   
Samantha Geimer, az akkor 13 éves kislány ma Hawaii egyik szigetén él, három gyermeket nevel, és  egyáltalán nem haragszik Polanskira. Az asszony tavaly mosolyogva jelent meg az ügyről készült film bemutatóján, és úgy nyilatkozott, hogy a rendezőt fel kellene menteni, mert szerinte nem veszélyes a társadalomra. A “Wanted and Desired” című filmet a világ számos pontján bemutatták.

Svájcba menni veszélyes

Az azóta öt ízben Oscar- díjra jelölt színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba az elmúlt héten, hogy átvegye az életművéért járó díjat. Az Egyesült Államok által kiadott elfogadóparancs alapján megérkezésekor, a zürichi repülőtéren vették őrizetbe a 76 éves művészt.

Samantha Geimer

A svájci igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, 2005 óta volt érvényben Polanski ellen a nemzetközi elfogatóparancs, s eddig csak azért nem tudták letartóztatni, mert sohasem tudták, hogy a rendező mikor tartózkodik az országban. A Los Angeles megyei kerületi ügyész irodájának szóvivője nem tagadta, hogy az internetről értesültek a sztár zürichi látogatásáról, és azonnal megtették a lépéseket, hogy a reptéren elfoghassák. A rendezőnek évtizedek óta van Svájcban nyaralója, ám eddig sosem akadt semi porblémája a határt átlépve.

Kegyelmet Polanskinak!

A letartóztatás világszerte nagy port kavart. A lengyel és a francia külügyminiszter megállapodtak, hogy közös felhívást intéznek a svájci és az amerikai hatóságokhoz Polanski szabadon bocsátása ügyében, s azt tervezik, hogy kegyelemért folyamodnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszterhez. Nicolas Sarkozy is figyelemmel kíséri az ügyet, és szintén azon van, hogy Polanski mihamarabb kiszabaduljon.

Világhírű filmrendezők és színészek írták alá azt a petíciót, amely Roman Polanski azonnali szabadon bocsátását követeli. A tiltakozási akció aláírói között szerepel többek között Costa Gavras, Fanny Ardant, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Barbet Schroeder, Gilles Jacob,  Bertrand Tavernier is.

Roman Polanski legismertebb filmjei: Kés a vízben, Iszonyat, Vámpírok bálja, Rosemary gyermeke, Kínai negyed, Keserű méz, A halál és a lányka, Kilencedik kapu, A zongorista

Roman Polanski háromszor házasodott, Barbara Lass után Sharon Tate- et vette feleségül, aki néhány hónap múlva elhunyt. Az 1977- es eset idején éppen nőtlen volt. Jelenlegi párjával  Emmanuele Seigerrel 1989- ben állt oltár elé, két közös gyermekük született. A francia színésznő a letartóztatás híre hallatán összetört, de minden követ megmozgat, hogy férjét kiszabadítsák. A rendező ügyvédje szerint elfogadhatatlan, hogy 30 év után zárták börtönbe a 76 esztendős hírességet, ám az amerikai törvények szerint a pedofília vádja nem évül el, ezért jogosan tartják rács mögött a védencét.

Segíts Polanskinak! Internetes aláírás gyűjtés az Oscar-díjas filmrendező szabadon bocsátásáért!
Klikk ide! »

 

Exit mobile version