Biztonságosabb érzés – a böngésződben is

Microsoft | 2010. Április 13.
Biztos Ön abban, hogy a legjobb böngészőt használja az internetezéshez? Belegondolt már abba, hogy a böngészőnek nem csak szépnek és gyorsnak kell lennie, hanem biztonságosnak is?

Nem újdonság, hogy az interneten számos veszély leselkedik a gépünkre, adatainkra, így tehát közvetetten ránk is. Támadnak a spamek, a vírusok és a rosszindulatú szoftverek, amelyeknek a letöltésére mindenféle trükkökkel, átverésekkel próbálnak minket rávenni a csalók. Egyre több a “megtévesztő kártevő”, azaz az olyan link, ami ártalmatlannak tűnik, ám ha rákattintunk, mindenféle megkérdezés vagy megerősítés nélkül azonnal letöltődik a gépünkre valamilyen veszélyes program.  A Microsoft adatai szerint a megtévesztett felhasználók átlagosan minden 250. letöltéskor valamilyen veszélyes szoftvert “szereznek be”. Ez a szám nem tűnik aggasztóan magasnak, de gondoljunk bele, mekkora kárt tud okozni egy rosszindulatú szoftver! Meg persze abba is, hogy mennyire nem érdekelnek a számok, ha már velünk is történik ilyen… Szóval, érdemes kicsit utánanézni, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást – a gépünkön és az agyunkban egyaránt. Nem kell profi számítógépes szakembernek lennünk, hogy az alapvető dolgokat leellenőrizzük, és változtassunk rajtuk, ha kell – ráadásul van olyan böngésző, amelyik sok mindenre figyel helyettünk!

 

Válogassuk meg, mit és mivel!

Ne kattintsunk rá felelőtlenül bármilyen linkre, amit kapunk vagy találunk, és figyeljünk oda, mit töltünk le, különös tekintettel a programokra, szoftverekre! Lehetőleg csak megbízható, ismert forrástól szerezzünk be programot, és ha már letöltöttünk valamit, telepítéskor érdemes pár percet rászánni a szerződési feltételek áttanulmányozására is.

Mint egy jó fogyókúránál, nem csak a „mit” számít, hanem a „mivel” is. Ebben az esetben ez arra vonatkozik, mivel internetezünk, azaz milyen böngészőt használunk. Sok szempont  játszhat szerepet a böngésző kiválasztásában: gyorsaság, testreszabhatóság, esetleg ismerősük ajánlása… Egy dolgot semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, és ez természetesen a biztonság. Hiába villámgyors egy böngésző, hiába tud rózsaszín menüsávot rátenni még Ibike is, és hiába mondja rá Tibike, hogy ez a legjobb, ha közben nem védi meg a gépünket a veszélyes programoktól.

Természetesen minden gyártó azt mondja, az ő böngészője a legjobb, a Microsoft Internet Explorer 8-as verziójáról azonban külső szakértők és független mérések is bebizonyították, hogy a legbiztonságosabb böngésző a piacon. Az NSS Labs legutóbbi mérései azt mutatják, hogy a Microsoft legfrissebb böngészője a megtévesztő kártevők 85 százalékát kiszűrte. Ugyanez az arány az Apple Safari és a Mozilla Firefox esetében 29 százalék, míg az Opera összességében egy százalék alatt teljesített!

Ahhoz tehát, hogy ne nézzen ki úgy a gépünk, mint egy kísérleti laboratórium petricsészéi fertőtlenítés előtt, megfontolandó áttérni a legfrissebb Internet Explorerre. Aki már most is a Microsoft böngészőjét használja, annak is érdemes ellenőriznie, a nyolcas verzió fut-e a gépén, és frissíteni, ha szükséges!

 

Mi egyebet lehet még tenni?

A szoftvereket egyébként is érdemes frissen tartani, és ez nemcsak a böngészőre, hanem minden más programra igaz. Ezeket a programokat folyamatosan tökéletesítik, mindig a legfrissebb verziójuk működik a legjobban, sőt a legbiztonságosabban. Ahhoz, hogy ezekkel a frissítésekkel ne kelljen folyamatosan törődnünk, hanem automatikusan letöltődjenek, legalábbis a Windows-hoz és a Microsoft egyéb programjaihoz, elég csupán egyszer beállítani az automatikus frissítést az operációs rendszer beállításai között. Emellett célszerű a tűzfalnak és a SmartScreen szűrőnek is engedélyezni a működését – ezek is egyfajta védőfalként segítik, hogy gépünkre ne kerülhessen rá semmilyen rosszindulatú kód.

Hogyan véd meg?

A SmartScreen szűrő az egyik legfontosabb védelmi elem az Internet Explorerben, ő azonosítja és blokkolja rosszindulatú szoftvereket terjesztő oldalakat. Akkor is figyel és vigyáz ránk, amikor csak böngészünk a neten, és akkor is, amikor le akarunk valamit tölteni. A Microsoft adatai szerint ez a védelmi megoldás 2009 márciusi indulása óta összesen 560 millió alkalommal hiúsított meg rosszindulatú szoftverek letöltésére irányuló kísérletet.

A szűrő a Microsoft saját adatbázisa alapján dolgozik, de külsős cégek adatait is figyelembe veszi. Ezért képes olyan veszélyeket is kiszűrni, amit egy vírusirtó még nem venne észre, mert annyira friss a fenyegetés. Természetesen ahhoz, hogy maximálisan biztonságban legyünk, vírusirtót is célszerű használni a gépen. Az ilyen programoknál kiemelten fontos, hogy megbízható cég termékét használjuk. A Microsoft most már erre is ingyenesen kínál megoldást a Security Essentials vírusirtó személyében.

 

 

Nem ördöngösség a védelem, és nem is kell sok időt rászánni, ám ha a fentieknek eleget teszünk, nyugodtan fellélegezhetünk és hátradőlhetünk: innentől kezdve a böngészőnk szinte helyettünk gondolkodik, és – mint egy jó testőr – szempillantás intézkedik, ha (illetve mielőtt) támadás érne bennünket.

Exit mobile version