Magyar festő képe díszíti II. Erzsébet kastélyát

V.V.V. | 2013. Szeptember 25.
Magyar festő portréi, csecsebecsék, újsághalom és családi fotók – ez éppen úgy hangzik, mintha a nagymamánál járnánk vendégségben. Még az ősz hajú nénike is beleillik ebbe a klisébe, leszámítva, hogy ő a brit királynő, és ettől azért mégis kicsit érdekesebbé válik a nappalija.

Kicsit rendetlen, kicsit összevissza, de azért ez a szoba mégis különleges, hiszen II. Erzsébet legszívesebben itt tölti az idejét. A skóciai Balmoral-kastély 1852 óta a brit királyi család tulajdona, és nyári rezidenciaként használják, de áprilistól augusztusig és némely téli hónapban nyitva áll a látogatók előtt a birtok. Igaz, a 10 fontos belépő árában nincs benne a privát lakosztályok megtekintése, csak a szépen rendbe tett és a hotelhez vagy képgalériához hasonlító termek látogatása. Talán éppen ezért volt olyan meglepő, hogy a királynő nappalija pont úgy fest, mint bármelyik nagymamáé.

A Daily Mailben megjelent képet Katalin hercegnő apja, Michael Middleton készítette az új-zélandi miniszterelnök látogatásakor. A központi helyen a kandalló két oldalát díszítő festmények pedig történetesen egy magyar festő, Brocky Károly munkái, aki 1841-ben festette meg az akkori uralkodó, Viktória királynő és a fiatal Albert herceg portréját. Brocky amúgy igen közkedvelt volt a brit királyi udvarban, mígnem – a legenda szerint – meg nem sértette a királynőt, és így egy időre kegyvesztett lett. Állítólag azzal vívta ki az uralkodó haragját, hogy nem akarta megfesteni a kis trónörökös arcképét, mondván, minden gyerek arca eleinte egyforma. A festő végül a halála előtt bocsánatot nyert, és pompás temetést kapott.

1–2. Brocky Károly munkái, Viktória királynő és a fiatal Albert herceg portréja.

3. András herceg, a királynő fiatalabb fia ezen a képen a két lányával látható.
4. Vilmos és Katalin szakított a hagyományokkal, amikor nem valamelyik lakosztályban, hanem a szabadban készítették el az első családi képeiket a kisfiukkal.
5. Hogy a királynő mennyire imádja a corgi kutyáit, arról viccek szólnak. Azt mondják, hogy az amúgy spórolós uralkodó a kutyáitól nem sajnál semmit. Az ebeknek kiemelt helyük van a nappaliban is: közel a kandallóhoz tették le a mini királyi kutya ágyaikat.
6. A plüss corgit a királynő az egyik unokájától kapta ajándékba, azóta is méltó helyen van.
7. Nem fával, hanem elektromos konvektorral fűti be a szobát a királynő, bár ez egyesek szerint éppen csak arra elég, hogy elég meleget adjon neki vagy másnak, aki a radiátor mellett áll vagy ül. A szoba többi részében telente hűvös van.

Viktória királynő és Albert herceg portréját egy magyar festő készítette

Exit mobile version