Egy szovjet munkanélküli a társbérletben: Raisza Gorbacsova története

Szegő Iván Miklós | 2013. Október 11.
Az egyetlen "igazi" szovjet first lady egy társbérletből indult férjével a hatalom csúcsai felé. Pedig erre semmi esély sem látszott, amikor a moszkvai elitegyetemről egy vidéki városba kerültek, ahol Raiszának átmenetileg fel kellett adnia tudományos karrierjét.

Kölcsöncipőben állt oltár elé

Gorbacsov felesége az állandó változáshoz már gyerekkorában hozzászokhatott. Egy negyvenes évekbeli télen, mínusz 30-40 fokos hidegben, báránybőrbe bugyolálva, szánon vágtak át családjával az Ural hegységen. Apja ugyanis vasútépítő mérnök volt, akit a második világháború idején a katonai háttéripar legfontosabb helyszínein vetettek be. Az Ural a második világháború alatt sem volt gyermekparadicsom: szökött katonák, dezertőrök, menekülő bűnözők húzódtak meg a tajgában. Sokszor elhagyatott kunyhókban vészelte át a család a dermesztő téli éjszakákat, de laktak Raisza visszaemlékezése szerint egykori kolostorban is. Sokféle iskolába is járt, mindegyikben közösek voltak a „durván összeácsolt padok, az otthon készített ábécéskönyvek, a rossz minőségű papírból szintén otthon készített gyakorlófüzetek. A tintát is mi magunk készítettük koromból” – emlékezett vissza gyerekkorára Raisza.

Einstein családi titkai és a meggyötört feleség

A család reménysége, Raisza kitűnő tanulóként végzett az iskolákban, ezért felvételi nélkül jutott be a moszkvai elitegyetemre. Ott ismerkedett meg az 50-es évek elején Mihail Gorbacsovval. „Kapcsolatunk és érzéseink kezdettől fogva természetesnek tűntek, sorsunktól elválaszthatatlannak. Rájöttünk: az életünk elképzelhetetlen volna egymás nélkül” – vallotta később Raisza. A két családnak csak röviddel az esküvő előtt szóltak a házasságról. Az asszony egy kölcsöncipőben mondta ki az igent. Gyűrűre ugyan nem volt pénzük, de Raisza ruháját a Kirovszkaja metróállomásnál lévő elegáns „moszkvai” szabóságnál csináltatták, ez volt a házaspár első közös komoly „beruházása”.

Társbérlők és vidéki élet

Rajtad múlik, hogy fenntartsd a diplomáciai kapcsolatokat a többi szuverén egységgel. Remélem büszkén irányítod külpolitikánkat. De ne feledkezz meg a kölcsönös érdekek alapelvéről” – a levelet valamikor 1957 után címezte Mihail Gorbacsov a feleségének. A „szuverén egységek” a kommunalkának a tagjai voltak, akik egy hatalmas társbérletet alkottak egy Sztavropol nevű városban. A házaspár ugyanis az esküvő után ide költözött. A kommunalka sajátos szovjet találmány volt, Sztálin idején jött „divatba”: több család élt együtt, így gyakorlatilag a közösség előtt zajlott mindenkinek az élete.

A tudományos karrierjét félbeszakító Raisza pártkarrierbe kezdő férjét követte Sztavropolba, de nemcsak a kommunalkához kellett hozzászoknia. Hiába kapta filozófusként a Szovjetunió legmagasabb szintű egyetemi képzését a Moszkvai Állami Egyetemen, négy évig gyakorlatilag munkanélküli volt a vidéki városban. Végül mégiscsak feltalálta magát a számára új környezetben, férje szülőföldjén. Jó barátságba került a többi társbérlővel. Egyikük, az „aranykezű Zoja Vasziljevna” a ruháit varrta hosszú évekig, pedig geológusnak készült, s csupán katonatiszt férje miatt hagyta abba a tudományos munkát. Egy másik ismerős, Kszenyija Mihajlovna Gorbacsovék beteg gyerekére vigyázott, ha kellett, amikor Raisza végül mégiscsak tanári állást kapott a helyi főiskolán.

Hosszan tartó betegség

Nyári Krisztián: Az aradi vértanúk szerelmei

Gorbacsovék Irina lányuk születése után tudtak kitörni abból a bérelt szobából, amelyben 1953 óta éltek. Moszkvába a hetvenes évek végén kerültek vissza, az időközben kandidátusi fokozatot is szerzett Raisza itt már a legnagyobb presztízsű egyetemen taníthatott. Jellemző a szovjet korra, hogy a férj pártfőtitkárrá választása előtti este a házaspár csak a szabadba „kimenekülve” merte megbeszélni a teendőket, mert attól féltek, hogy moszkvai házukban lehallgatják őket.

Gorbacsov 1985-ös pártfőtitkárrá választása után Raisza az első szovjet first ladyként kísérte el a legfontosabb hazai és külföldi eseményekre a férjét. A szovjet-orosz first lady státusza előtte is és utána is betöltetlen maradt: sem Lenin, sem Sztálin, sem Hruscsov, sem Borisz Jelcin, sem pedig Vlagyimir Putyin felesége nem játszott szerepet a szovjet-orosz közéletben. Ám Raisza sorsa is szomorú fordulatot vett: egyes források szerint a férje elleni 1991-es puccs során már kisebb agyi katasztrófát szenvedhetett el, 1993-ban pedig nagy valószínűséggel stroke-ot kapott. Mások szerint már a puccs előtt leukémiát diagnosztizáltak nála, majd a 90-es években több infarktust is átélt, s közben látása is fokozatosan romlott. Raisza Gorbacsova 1999-ben hunyt el Németországban, ahol leukémiával kezelték.

 

Raisza Gorbacsova életrajzi adatai

Született: 1932. január 5.
Születési név: Raisza Makszimovna Tyitarenko
Édesapja: Makszim Andrejevics Tyitarenko
Édesanyja neve: Aleszandra Petrovna Porada
Születési hely: Rubcovszk, Altáj Körzet (Oroszország), Szovjetunió
Halála: 1999. szeptember 20., Münster, Németország
Férje: Mihail Gorbacsov
A Szovjetunió first ladyje: 1988. október 1. és 1991. december 25. között
Házasságuk: 1953-1999
Gyermekük: Irina Mihajlovna Virganszkaja

Felhasznált irodalom:
Raisa Gorbachev: I hope. HarperCollins Publishers, 1991.
Archie Brown: The Gorbachev Factor. Oxford University Press, 1996.

Exit mobile version