Paparazziképek az aranykorból

V.V.V. | Fotózta: http://www.stern.de/ | 2014. Május 15.
Ötven évvel ezelőtt olyan hírességekre vadásztak a paparazzik Róma és Olaszország egész területén, mint Elizabeth Taylor és Richard Burton. A nemrég nyílt kiállítás az ő trófeáikat mutatja be – ám ez egy teljesen más világ, mint amit ma "celeblétként" ismerünk.

Miért hívják a hírességekről készült képeket paparazzifotóknak? Mert a fotósok egyszerűen vadásznak rájuk, nemcsak Hollywoodban, hanem Rómában is. Az ötvenes-hatvanas években virágzott az olasz filmipar, ki-be járkáltak a Cinecittában a hírességek. A hollywoodi producereket profán módon az alacsony árak csábították, és a dolce vita (édes élet – a szerk.) nemcsak egy filmcím volt, hanem maga a valóság. A sztárok élvezték a figyelmet, és szerették, amikor fotózták, vagy az újságírók körbeudvarolták őket.

Roberta Cremoncini, az Estrorick Collection igazgatója, aki a londoni kiállítást szervezte, azt mondta: “A legtöbb kép tréfából készült. Annak idején nem volt olyan agresszív a fotózás, mint manapság. A hírességek szerették, amikor lekapták őket.”

A képek többsége Marcello Geppetti archívumából való, aki annak idején Vespáján járta Rómát. Az Estorick Collection of Modern Art in London az elfeledett kincseket megszerezte, bár Geppetti magát nem tartotta művésznek, képeit a napi sajtó számára készítette. Az, hogy ő óvja majd meg az olasz filmezés aranykorának hagyatékát, az fel sem merült benne. Geppetti 1989-ben halt meg.

Richard Burton és Liz Taylor szenvedélyes csókja Ischia partjánál.

Audrey Hepburn úgy tett, mintha nem is venné észre a fotóst.

Marcello Mastroianni a “La Dolce Vita” (Az édes élet – a szerk.) című film forgatásán, amelyben egy bulvárújságírót alakít.

A La Dolce Vita forgatásán szerették a fotósokat. Jobbra Federico Fellini látható.

A kor szexszimbólumát, Jayne Mansfieldet viszi haza Mike Hargitay.

Jayne Mansfield és Mike Hargitay egy római vacsora közben.

Az olasz filmezés három csillaga: Carlo Ponti, Sophia Loren és Vittorio De Sica.

A legnagyobb római sztár abban az időben Anita Ekberg volt.

Rock Hudson és Cary Grant tökéletes alakjai a Cinecittának.

A Caffe dell’ Epoca nevű helyen találkozott Jack Lemmon, Joan Collins és Robert Wagner.

A fiatal Brigitte Bardot

Rachel Welch show-ja a forgatáson

Franco Nero is beindul

Exit mobile version