Kedves The Sun! Egy mondatban sem kellene említeni II. Erzsébet nevét a nácikkal

L. CS. | 2015. Július 20.
Címlapon közölt a The Sun lap egy fotót, melyen az akkor még hétesztendős II. Erzsébet náci karlendítéssel látható. De mik a tények a fotó mögött?

A királyi család magángyűjteményének része 1933-ban készült. A 17 másodperces filmrészleten az akkor hétéves Erzsébet, a húga, Margit, anyjuk, Erzsébet, és a hercegnők édesapjának bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható, ahogyan náci karlendítéshez hasonló mozdulatot tesznek. Talán játszottak éppen valamit és az hasonlít a náci karlendítéshez – ugyanis a Buckingham-palota azt nyilatkozta, mindez egy hosszabb film részlete, mely azt örökítette meg, amint a család mókázik. Az azonban teljességgel érthetetlen, hogy miért kellett lehozni e fényképeket egy olyan asszonyról, aki egész életében mást sem tett, mint a családi életét háttérbe szorítva a hazáját szolgálta.

Bizonyára nem a “Their Royal Heilness!” – szalagcím volt a kedvence II. Erzsébetnek szombaton.

Hogyan lehet egy mondatban említeni II. Erzsébet királynő nevét a nácikkal?

II. Erzsébet, akár játszott azon a bizonyos felvételen, akár kicsúfolta a náci mozdulatot, akár csak a felnőtteket utánozta, teljesen mindegy. Az ugyanis biztos, hogy soha nem szimpatizált a náci eszmékkel, és ebben annak ellenére biztos mindenki, hogy uralkodása alatt soha nem tett még csak utalást sem arra, hogy milyen politikai berendezkedés híve, hogy jobb- vagy baloldali értékeket képvisel. 63 éve fáradhatatlanul, alázattal és hiba nélkül azt tette, amit elvártak tőle, mindig alkalmazkodva a kormánya politikájához és szolgálva népét, s teszi most, 89 évesen is.

Kedves The Sun! Egy mondatban sem kellene említeni II. Erzsébet nevét a nácikkal

Címlapon közölt a The Sun lap egy fotót, melyen az akkor még hétesztendős II. Erzsébet náci karlendítéssel látható. De mik a tények a fotó mögött?

 

És mi a helyzet Eduárddal?

Eduárd 1936-ban mindössze 327 napig volt brit uralkodó. Lemondott a trónról, hogy feleségül vegye az amerikai (kétszeresen elvált) Wallis Simpsont. Eduárdot Erzsébet apja követte a trónon. Több dokumentum is fellelhető, miszerint Eduárd “szimpatizált” Hitlerrel. 1937-ben Münchenben találkoztak is, akkori beszámolók szerint ott náci karlendítéssel üdvözölte.

“Eduárdnak fogalma sem volt arról, mi történik a náci Németországban, mert 1937-es látogatásukkor, csak a legjobb dolgokat mutatták meg nekik. Azokat, amiket még meg tudtak emészteni.” – nyilatkozta egy egykori német tiszt a Windsor-ház című dokumentumfilmben.

Hogyan került ki?

A legfrissebb információk alapján elképzelhető, hogy maga a Buckingham-palota adta ki a királynőről még gyerekkorában készült videót. A brit sajtó kiderítette ugyanis, hogy ugyanebből a házi videóból egy másik részletet bemutattak a Royal Childhood (Királyi gyerekkor) kiállításon. Így elképzelhető, hogy a levéltár véletlenül benne felejtette egy független filmesnek eljuttatott anyagban a karlendítős részt is.

 

Exit mobile version