Czeizel kislánya képzelt apa vezetéknevét kaphatja

nlc | 2016. Január 14.
Egy mód azonban mégis van, hogy Czeizel Endre nevét viselhesse a kicsi. Az ügy végéig azonban több éves pereskedés vár a felekre.

Sírva vette tudomásul Czeizel Endre kiskorú gyerekeinek édesanyja, hogy mesterséges megtermékenyítéssel született lánya miatt feljelentést tettek ellene – írja a Story magazin.

A vád emberi szerv jogosulatlan felhasználása, a spermadonor nyilatkozaton ugyanis nem az augusztusban elhunyt Czeizel Endre aláírása szerepel. Emiatt akár nyolc évre is elítélhetik a fiatal szeretőt, Dórát, aki közel tíz évvel ezelőtt egy kisfiúnak, másfél éve pedig kislánynak adott életet. Az öröklésnél azonban a vérségi rend a meghatározó, nem az, hogy házasságon kívüli-e a gyermek. Azonban, ha bebizonyosodik, hogy Czeizel Endre kislánya törvénytelen úton fogant, módosíthatják Fannika anyakönyvi kivonatát, és akár az öröklésből is kizárhatják.

“Ebben az esetben képzelt apa neve lesz beírva Czeizelé helyett, és a kislány egy fillért sem fog örökölni, mert a hagyatéki eljárás során a közjegyző biztos, hogy nem ítéli meg neki. Az édesanya polgári peres eljárásban tudja bebizonyítani, hogy Czeizeltől van a gyerek, tehát mégis jár neki az örökség. Akár évekig is elhúzódhat ez a kusza ügy” – magyarázta a Story magazin által megkérdezett jogi szakértő.

Czeizel Endre hagyatéka körül tehát óriási a felfordulás, de a genetikus professzor korábban a nevére vette mindkét Dórától született gyermekét, ráadásul DNS teszt is bizonyítja a vérségi kapcsolatot Fannikával, az ügy tehát ennek fényében inkább csak kusza, mintsem nagy hatással lenne az öröklési eljárásra. Mivel Czeizel Endre korábban állítólag létező végrendeletének nyoma veszett, így a hagyatéki eljárás a normális öröklési rend keretében zajlik.

“Czeizel első házasságából született három gyereke, az özvegye és Dóri két gyermeke részesül az örökségből egyenlő arányban. Azaz egyhatod részt kap mindenki” – mondta Lichy József, a fiatalasszony ügyvédje a Story magazinnak.

Exit mobile version