Visszatérnek a séftesók a képernyőre

nlc | 2016. Július 03.
Mike és Josh Greenfield, a séf-zenész testvérpár arra vállalkozik az MTV-n július 3-án startoló Konyhapecérek második évadában, hogy gusztusossá varázsolják a maradékokból álló, tipikus koleszkajákat. NLCafé-interjú a gasztropárossal.

Érkezik a Konyhapecérek sztárvendégekkel teli második évada. Mike és Josh Greenfield ezúttal nem kizárólag brooklyni lakásukból jelentkeznek be, hanem nyakukba veszik a világot, és a brazil, holland, máltai, mexikói és amerikai konyhaművészettől ihletve készítik el rendhagyó fogásaikat sztárvendégeiknek. A lehetetlennek tűnő küldetések mellett a második évadban sztárvendégek is csatlakoznak a Green tesókhoz Alessia Cara, Austin Mahone, a Cake by the Ocean slágert jegyző DNCE frontembere, Joe Jonas, illetve a népszerű beautyblogger Michelle Phan, valamint Lil Dicky rapper személyében.

Van különbség aközött, ahogyan tv-műsort csináltok, és a YouTube-videóitok között?

Nagy különbség van a kettő közt. A YouTube-csatornánk célja egyértelműen az, hogy megtanítsuk az embereket főzni. Olyan kevés és olcsó összetevőből álló, egyszerű fogásokat mutatunk, amit tényleg az utolsó koleszos gimnazista is el tud készíteni magának. A Konyhapecérek első évadának is ugyanez volt a lényege; hogy az emberek megszeressék a főzést és bátran kísérletezzenek a konyhában. A második évadban viszont fordul a kocka, elhagyjuk New Yorkot, és mi magunk is tanítvánnyá válunk. Ahogy bejártuk a világot, nem kizárólag a gasztronómia terén nyílt ki a látóterünk, de a kulturális sokkból is bőven kijutott…

Az emberek szeretik azt mondani, hogy a fiatalokat nem érdekli a főzés. Szerintetek mivel lehet a konyhába csábítani a kamaszokat?

Egy tanácsunk van a fiatalság számára: ne görcsöljetek! A közhiedelemmel ellentétben a főzés nem abból áll, hogy szigorúan, receptek alapján akarunk éttermi szintű fogásokat produkálni méregdrága, olykor beszerezhetetlen hozzávalókból. Rendben van, ha elszúrjátok! Nem baj, ha odaég! Sőt az sem baj, ha ehetetlen lesz – ezért kell eleinte olcsó hozzávalókkal próbálkozni. A konyhában töltött idő a jókedvről, kísérletezésről szól, a mi csatornánk, majd később a sorozat is pont így született.

A második évadban a maradékokból varázsoltok ehető ételeket. Melyik alapanyagból volt a legnehezebb ehető dolgot kihozni?

Igazából nem volt ilyen, bármit össze lehet kotyvasztani bármivel. Viszont jó is, hogy ezt kérdezed, mert a Konyhapecérek második évadának egyik koncepciója az volt, hogy a sztárvendégeink kihívások elé állítottak minket: elhozták három kedvenc alapanyagukat, és ebből kellett valamit rögtönöznünk. A legfurcsább párosítás a csirkehús, brie sajt és gyümölcsös müzlikarikák volt, de ezt is megoldottuk, majd meglátjátok, mi született belőle! De dolgoztunk aligátorral és iszapkagylóval is, ami egy hatalmasra nőtt kagyló, amiből egy elefántormányszerű izé áll ki, elég furcsán néz ki, de Ázsia-szerte kedvelt finomság.

Egyébként a második évadban nem csak főzős kihívásokkal szembesültünk – az egyes helyszíneken a házigazdák nagyon kreatív feladatokat találtak ki nekünk, teljesen ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Az egyik legabszurdabb pillanat talán az volt, amikor egy százéves páncélban, amit csak felvenni kb. egy óra, vívtunk egymással…

Játsszunk egyet! Ha azt mondom, hogy “tegnapról megmaradt egy kis…”, akkor milyen ételt csinálnátok nekem abból?

Mondd, mi van otthon, és már készítem is! Receptet viszont nem ígérhetek, mert általában ihletből dolgozunk, nem papírból.

Az új évadban kimozdultok a lakásotokból és számos ország ételeit gondoljátok újra. Ismertek magyar kajákat? Kóstoltatok már? Ha mondanánk három alapanyagot a magyar konyhából, abból tudnátok csodát varázsolni?

Sajnos a magyar ételekről még van mit tanulnunk, az olyan közismert fogásokon kívül, mint például a gulyás, nem ismerünk sok tipikusan magyar kaját, pedig illene, hiszen már jártunk Budapesten (nem a Konyhapecérek forgatása közben). Viszont nagyon szeretünk magyar fűszerekkel, például piros paprikával dolgozni, szinte mindenbe beletesszük. A kedvenc helyszínünk egyébként Brazília volt, most először jártunk Rióban, és pont fesztiválidőszak volt. Csodálatos város, lenyűgöző kultúrával.

A rendhagyó fogásaitok most sztárokkal készítitek el. Kivel vártátok a legjobban a főzést?

Mindenkivel óriási élmény volt együtt főzni, egyéntől függően más-más fogásokat készítettünk nekik. Talán a legjobb ilyen epizód az volt, mikor Joe Jonast és a DNCE többi tagját látogattuk meg hotelszobájukban. Itt az volt a kihívás, hogy egy olyan környezetben kellett főzni, ahol nem volt konyha, ezért megtanítottuk Joeyt (Jonas), hogy tud vasalóval steaket sütni. Josh (Greenfield, az egyik szakács) ebben már gyakorlott, mert már korábban is készített vasalós steaket.

Ha jók az infóim, akkor Máltán is forgattatok. Nyaraltam már ott, de engem a gasztronómia nem nyűgözött le. Nektek mi jött be?

Mi magunk sem gondoltuk volna, de csodálatosak a máltai fogások, erős mediterrán behatással. Például van ez a pastizzi nevű finomság, ami ricotta sajttal és borsópürével van töltve és az obz biz-zejt, ami egy olajos kenyér, valahol a pizza és a gyümölcslepény közt. Paradicsommal és tonhallal ízesítik, isteni finom!  

Maradékból mutatós és finom ételt készíteni művészet. Mi van azokkal, akik nem tudnak főzni? Nekik mi a tanácsotok?

Míg az első évadban közvetlenül a civileket, a tévénézőket tanítottuk főzni, addig a második évadban a sztároknak is mutatunk egy-két hasznos fogást. Mivel ők folyamatosan úton vannak, turnéznak, forgatnak, előadnak stb. ezért nincs idejük főzőcskézni, gyakran konyhát sem látnak hónapokig. Ilyenkor jön jól egy-két olyan trükk, mint például a vasalós steak, de az sem feltétlenül kell, hogy korlátozza az embert a főzésben, ha éppen egy mozgó autóban/turnébuszon ül, vagy épp a strandon napozik…

Exit mobile version