Szoftpornótól az Oscarig – Stallone 70 éve

nlc | 2016. Július 06.
Az új Marlon Brandónak indult, de útközben valahogy agyatlan akciófilmek sztárja lett. Nem baj, jó volt annak is, és a végére visszatalált. A hetvenéves Sylvester Stallone évgyűrűi.

Karrierjét egy három- (na jó, másfél) ikszes filmben kezdte, de a hetedik ikszhez a mai napon már háromszoros Oscar-jelöltként és ötszörös apaként érkezik meg. A világ mondjuk leginkább biggyedő szájú és duzzadó bicepszű akcióhősként ismeri, de hát tett is érte – és végeredményben nem is tette rosszul, mert ebben a minőségében is csak szeretni lehet. Íme a születésnapos Sylvester Stallone fordulatos élete nyolc darab, tízévenként elsütött pillanatfelvételen.

1946

Július 6-án, New Yorkban megszületik Sylvester Gardenzio Stallone. A szülészorvosok a komplikációk miatt kénytelenek fogót használni, de műhibát követnek el. A csecsemő arcának bal alsó fele – beleértve az álla, az ajka és a nyelve egy részét – lebénul, így szája örök vicsorba torzul, és beszédhibás lesz.

1956

Mintha nem lenne elég, hogy szegény sorból érkezik (apja fodrász és kozmetikus, anyja asztrológus és táncosnő), még a kortársai is állandóan gúnyolják beszédhibája és arckifejezése miatt. Az időközben egy kistestvérrel (Frank Stallone, szintén színész, és zenész is) gazdagodott család elköltözött Washingtonba, de a szülők nem bírták tovább együtt, és már egy éve elváltan élnek. Sylvestert az édesanyja neveli, aki egy ideig női edzőtermet üzemeltet.

1966

Sylvester nem jeleskedik a tanulásban, és tizenhat évesen már anyja szépségszalonjában dolgozik nyáron, de aztán mégis szép iskolai karriert fut be: mivel súlyt emel, vív és diszkoszt vet, elnyer egy svájci sportösztöndíjat, és megfordul katonai iskolában, illetve a Miami-Dade Főiskolán is. Svájcban elkezd színészkedni, végül pedig a Miami Egyetem dráma szakán köt ki.

1976

Elég nagyot fordul a világ. A pár évvel korábban még hetekig a buszpályaudvaron alvó, anyagi kényszerből egy szoftpornóban is szerepet vállaló Stallone immár két éve házas, van egy fia, és három nap alatt megírta, majd el is adta a Rocky című bokszdráma forgatókönyvét, sőt a főszerepet is kiharcolta magának (olyanokat ütött ki ezzel a nyeregből, mint Robert Redford és Burt Reynolds). A következő évben írói és színészi minőségében is Oscarra jelölik, ami addig csak két embernek, Charlie Chaplinnek és Orson Wellesnek sikerült. Mi jöhet még?

1986

Hát az, amire senki nem számított. Az egyik legnagyobb amerikai filmkritikus által egykor az új Marlon Brandónak nevezett színész negyvenéves korára, immár kétgyerekes apaként a Rockyból és másik nagy művészi sikeréből, a Rambóból is akciófranchise-t csinált, és éppen a Cobra című örök érvényű alkotásban eszi a hideg pizzát bőrkesztyűben, napszemüvegben, miközben a fegyverét tisztogatja. Őt azonban láthatóan nem zavarja, hogy Oscar-jelöltből az alámondásos filmek ikonja lett, mert a testzsírszázaléka állítólag minden korábbinál alacsonyabb (ami ugye nagyon fontos), a felesége pedig már egy éve Brigitte Nielsen. Igaz, ugyanígy írhatnánk azt is, hogy még egy évig, mert a következő esztendőben elválnak.

Sylvester Stallone és Brigitte Nielsen a Cobra c. filmben

1996

Sly kezdi összeszedni magát. Itt is az ideje, mert a kritikusok már csak céltáblának használják, és bár ettől még a bőre nem lenne tele lyukakkal, a sok kaszkadőr nélkül bevállalt akciójelenettel ezt is sikerült elintéznie. (Az egyik forgatáson például megkérte Dolph Lundgrent, hogy rendesen pancsoljon be neki, aztán az intenzíven ébredt. Ügyes.) A régi dicsőség még messze van, de azért az Állj, vagy lő a mamám!-hoz képest már a Cliffhanger is előrelépés. Sőt A specialista is, pedig hát…

Lundgren és Stallone

2006

Na végre (és ez most nem annak szól, hogy piacra került a Sly Water nevű Stallone-ásványvíz). A Jennifer Flavinnel immár kilenc éve boldog házasságban élő színésznek jutott az elmúlt években is pár jó szerep (lásd: Copland, A nagy trükk), most pedig végre fogta magát, megírta a Rocky Balboa forgatókönyvét, aztán megrendezte a filmet, és a főszerepet is eljátszotta, amivel a franchise-t és saját magát is visszahozta a sírból. A közönség boldog, a kassza cseng, a kritikusok tapsolnak. Hihetetlen ez a pali.

Sylvester Stallone, a gyerekek Sophia és Sistine, Talia Shire és Jennifer Flavin az új Rocky film premierjén

2016

Aranykor. 2012-ben ugyan Sylvester Stallonét utolérte minden szülő rémálma, és el kellett temetnie legnagyobb fiát, Sage-et, de az élete még a traumával együtt is rendben van. A régi lövöldözős-verekedős filmek világát felidéző, kiöregedett sztárok egész seregével leforgatott Expendablesszel 2010-ben hihetetlen módon piedesztálra emelte akciókarrierjét is (meg egykori vetélytársaiét, közben pedig még remekül szórakoztak is rajta, hogy egy-egy tárcsere közben agyba-főbe beszólongathatnak egymásnak), feleségével már 19 éve együtt vannak, és három kislányt nevelnek, februárban pedig újra jelöltként érkezik az Oscar-gálára a Rocky-sorozat örökségét ápolgató Creedben nyújtott alakítása miatt. A díjat végül nem kapja meg, de nyilván sejti mindenki, hogy ez mennyire viseli meg. Még legalább három X-et az eddigiek mellé, Sly, és csakis a jobb fajtából!

Sylvester Stallone és felesége az Oscar gálán
Exit mobile version