Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

nlc | 2017. Április 24.
Énekesnő, színész, rendező, producer, anya, feleség és díva – Barbra Streisand nagyjából minden volt, amit el lehet képzelni, és nagyjából mindenben sikerrel is járt. Egy ilyen gazdag életút áttekintéséből nem nagyon hiányozhatnak a számok, és mi nem is maradunk adósok velük.

Vitán felül áll, hogy a minőség mindig előbbre való a mennyiségnél, de azt is el kell ismerni, hogy van a minőségnek egy olyan szintje, amit már egyszerűen könnyebb mennyiségekben kifejezni. A ma 75 éves Barbra Streisand például ezt a szintet képviseli: énekesnőként, színésznőként, filmesként, nőként, emberként és még vagy száz minőségében annyi mindent ért el, hogy azt már kategóriákkal egyszerűbb számokba foglalni, mint szavakba. Születésnapja alkalmából most ezt is tesszük, de azért nem spóroljuk ki a betűt sem az anyagból: íme a Dívák Királynőjének életét és karrierjét legjobban összefoglaló számok, és ami mögöttük van.

16

Ennyi idős volt Barbra Streisand, amikor az iskolát befejezve – és persze anyja intése ellenére – elindult, hogy szerencsét próbáljon a show-bizniszben. Noha ő is tudta, hogy a hangja remek, sőt már egy demófelvétellel is rendelkezett, az álma a színészet volt, így erre is feküdt rá, az első sikereket azonban mégis az éneklés hozta meg számára. Amikor jegyszedőként dolgozott egy színháznál, megtudta, hogy énekeseket keresnek A muzsika hangjába, és bár végül szerepet nem kapott, a rendező rábeszélte, hogy kezdjen valamit a hangjával, ő pedig akkori barátja, Barry Dennen unszolására benevezett egy énekversenyre, amit meg is nyert. Innentől aztán már sorban jöttek a klubfellépések, az első színpadi és tévés szerepek, a lemezek, a filmek, a többi pedig (könnyen számszerűsíthető) történelem.

19

Furcsa vagy sem, az idén igazmondó önéletrajzzal is jelentkező Barbra Streisandnak mindössze ennyi mozifilmje készült 1968-tól napjainkig, azaz közel ötven év alatt. A szerepei persze leginkább az elmúlt években ritkultak meg, de az első évtizedtől eltekintve sosem számított sokat nyüzsgő színésznőnek. Ha 35 stúdiólemeze mellé tesszük ezt a rövid filmográfiát, akár még arra is juthatnánk, hogy végül karrierjének hőn áhított vonulata annyira nem is lett jelentős, de ez ügyben rögtön önmérsékletre int minket a következő szám, ami nem más, mint a…

2

…és nem egyebet jelöl, mint Barbra Streisand Oscar-díjainak számát. Na jó, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik szobrot e kettő közül is énekteljesítményéért, közelebbről a Csillag születik betétdaláért kapta, de azért azt is szereplőként énekelte – a másik Oscart meg egyenesen a legjobb női főszereplő kategóriájában gyűjtötte be a Funny Girlért. Nos, kételkedik még valaki abban, hogy óriási filmes karrierről beszélünk? Aligha, de azért jöjjön még egy szám erről a fertályról.

4

Ennyiféle minőségben dolgozott Barbra Streisand az egyik legismertebb filmjén, a Yentlön: ő volt a főszereplő, a rendező, a forgatókönyv társszerzője, valamint az egyik producer is. Ráadásul érett nőként egy tinit játszott, aki nem mellesleg fiúnak adja ki magát, szóval meglehetősen összetett munka volt – és így is olyan jól sikerült, hogy Streisand a nők közül elsőként vihette haza érte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot.

18

Ha már ennyi szó volt róluk eddig is, ne kerülgessük tovább a díjak témakörét. Sok számot írhatnánk ide, de a legbeszédesebb ez a tizennyolcas – mindössze ennyi művészről mondható el ugyanis az egész világon, hogy teljesítették a show-biznisz Grand Slamjét, azaz lett Oscarjuk, Emmyjük, Grammyjük és Tonyjuk is, Barbra Streisand pedig ott van köztük. Igaz, abba a szűkebb (tizenkét fős) körbe mondjuk nem tartozik bele, akik mind a négy díjat versenykategóriában nyerték el (Tonyját ő “az évtized sztárjaként” kapta), de cserébe neki jött össze a legfiatalabban (28 évesen) és a legrövidebb idő (hat év) alatt a kollekció, amellyel filmes, tévés, zenei és színházi munkásságát is elismerték. Nem mellesleg a Tony és a két Oscar mellett Grammyből tíz, Emmyből öt áll a vitrinjében (hogy azért a sok számmal se maradjunk adósok).

145 millió

Ennyi albumot (sőt kicsivel még ennél is többet) adott el karrierje során Barbra Streisand – mintegy mellesleg pedig a női előadók közül neki volt a legtöbb top 10-es lemeze (34) és a legtöbb No. 1-ja (11) is. Utóbbiakból ráadásul az elmúlt hat évtized mindegyikére jutott legalább egy, ami sem nőnek, sem férfinak nem sikerült rajta kívül.

1

Barbra Streisandnak egyetlen gyermeke született első férjétől, Elliott Gouldtól. A színészként, rendezőként, énekesként és íróként is tevékeny Jason Gould decemberben ünnepelte ötvenedik születésnapját.

28

Ennyi az években mért korkülönbség Barbra Streisand és Andre Agassi között Streisand javára, ami azért érdekes, mert a színésznő és a teniszező a kilencvenes évek elején egy párt alkottak. Rajta és Gouldon kívül Streisand egyébként járt a szívdöglesztő kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau apjával, a szintén kormányfő Pierre Trudeau-val is, 1998-ban pedig másodszor is megházasodott: azóta Josh Brolin apjával, James Brolinnal él.

6

Barbra Streisand keresztneve hat betűből áll, a második “a” hiányzik belőle. Még a karrierje legelején vált meg tőle, mert nem szerette a Barbarát, de egy valódi névváltoztatást túlzásnak érzett volna.

27 394

A tavaly még simán bugyi nélküli címlapot vállaló Barbra Streisandnak ez a 27 394. napja a Földön. Még legalább 9131-et hozzá, hogy meglegyen a századik születésnap is majd!

Exit mobile version