Sikerei és témája alapján is az év egyik legfontosabb magyar filmje (x)

nlc | 2018. Október 30.
Már a premier előtt hatalmas az érdeklődés az Egy nap iránt

Egymás után telnek meg az Egy nap premier előtti vetítései. A közönségtalálkozókon remek a hangulat, a 3. Európai Art Mozi nap országos premier előtti vetítésein pedig hatalmas érdeklődés és tömeg fogadta a filmet. Szilágyi Zsófia bemutatkozó rendezése a cannes-i világpremier óta a kiemelt figyelem középpontjában van. Külföldön sikert sikerre halmoz, a kritika és a közönség egyaránt rajong a háromgyerekes anya egy napját bemutató filmért. Az Egy nap a régió egyik legrangosabb filmfesztiválján, Szarajevóban versenyben volt és a legjobb színésznő díjával távozott az erős mezőnyben. Európai Filmdíjra jelölték a legjobb elsőfilm kategóriában, s az év felfedezettje lehet az alkotás, további kategóriákban pedig az Európai Filmdíj-jelölés egyik fő várományosa. Szilágyi elsőfilmje a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyben volt, fődíjat nyert Luxemburgban, s mások mellett Cottbus rangos filmfesztiválján szerepel még a következő hetekben.

A Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm főszerepe után Szamosi Zsófia ezúttal is brillírozik, természetes játéka minden anya számára átélhető és hiteles – ez derült ki az eddigi közönségtalálkozók nézői hozzászólásaiból. Sokan vélik felfedezni magukat a karakterben, s kiemelik, a család ábrázolása teljesen realista a mai társadalmi viszonyokhoz képest. A rendező kivételes érzékkel ábrázolta egy anya hétköznapi megpróbáltatásait, szorongásait, a gyerekneveléssel, férjével kapcsolatos kihívásokat. A filmben mindenki egy kicsit magára ismerhet. Az Egy nap nem kínál megoldásokat, nem ítélkezik, egyszerűen csak egy állapotot ábrázol.

Mindez a rendező-társ forgatókönyvíró Szilágyi Zsófia érdeme. A rendező egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályában. Eredetileg dokumentumfilmnek szánta filmtervét, amely végül a Filmalap Inkubátor programjában fikciós játékfilmmé formálódott. Az Egy nap tökéletes példája annak, hogy miképp lehet a közönség és a szakmai szeretetét egyidejűleg kivívni egy apró történettel, amely mer nagyot álmodni, s megalkuvásmentesen a legmagasabb színvonalon teljesít valamennyi területen. Legyen akár szó a rendezésről, a színészi játékról, a vágásról, a forgatókönyvről, vagy zenéről, az Egy nap kapcsán csak elismerően lehet csettinteni. Az Egy nap páratlan művészi teljesítmény, az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmje.

Exit mobile version