Vujity Tvrtko találkozna a férfivel, aki kis híján megölte őt

nlc | 2020. Május 03.
A riporter hosszú évek után végre megtudta, ki volt az, aki kis híján megölte őt Szerbiában.

„Nehezen írom ezeket a sorokat, leírhatatlanul nehezen” – kezdte a közösségi oldalára töltött bejegyzését Vujity Tvrtko, akit 21 évvel ezelőtt kis híján megöltek Szerbiában. Az ATV riportere most ezt a fájdalmas emléket elevenítette fel, abból az apropóból, hogy úgy tűnik, két évtized után rátalált az egyik elkövetőre azok közül, akik 21 éve csúnyán megverték.

Tvrtko részletesen írt arról, hogy két évtizede kollégáival épp Szerbiában forgattak: olyan vajdasági magyarokról, akiknek rokonait elvitték a szerb-albán háborúba, vagy akik az életüket adták egy olyan harcban, amihez semmi közük nem volt. „Gazsi operatőr barátommal próbáltunk átjutni a határon, de kirángattak minket az autóból. Ütöttek, rúgtak, egy idő után elveszítettem az eszméletemet” – idézi fel Tvrtko, akit ezek után gyakorlatilag átdobtak a határon.

A riporter akkor súlyos belső sérülésekkel került az intenzív osztályra, most pedig úgy tűnik, rátalált az elkövetők közül az egyikre. „21 év alatt megpróbáltam kideríteni, hogy akkor és ott a teremben, mi és miért történt, sajnos érdemi előrelépés nélkül. […] Tegnap délutánig ez volt a helyzet, aztán eljuttattak hozzám egy nevet.”

A férfi, akit Tvrtko a bejegyzésben említ szerb neve ellenére magyarul ír, és pontosan emlékszik a riporterrel történtekre, sőt, henceg vele a közösségi oldalán. Tvrtko bejegyzéséből kiderül, hogy a történtek ellenére igenis szeretne találkozni a férfivel, mint írta, szeretne a szemébe nézni. „Láttam egy dokumentumfilmet, amelyben a ruandai népirtás elkövetői és túlélői ültek le egymással szemben és mondták el a miértjeiket. Megrendítő volt, de valamilyen választ mindenki kapott a kérdéseire. Számomra 21 éve hiányzik egy puzzle-darab, amelyre jó lenne őszinte választ kapni tőle. Szeretnék leülni vele, ezúttal egyenlő feltételekkel. Csak ő és én, fegyver nélkül, szemtől szemben.”

Olvass még többet Vujity Tvrtkóról az nlc.hu-n: 

Exit mobile version