Miniszteri hálószobatitkok

hirdetés | 2023. Augusztus 07.
Politika, korrupció, szex: mielőtt megrémülsz, nem a napi rémhíradóból adunk előzetest, hanem a Miskolci Nemzeti Színház városmajori vendégjátékára hívunk, ahol a valóságot nyomokban tartalmazó, szórakoztató estének lehetsz tanúja.

Vannak filmek, amiket akkor is ismerünk, ha netán sosem láttuk őket. Az 1997-ben bemutatott A miniszter félrelép a rendszerváltás utáni évtized legsikeresebb magyar filmje volt: a hétszázezret alulról súroló fizetőnézőszám ma már elérhetetlen álom. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a Koltai Róbert, Kern András és Dobó Kata főszereplésével taroló mozi alapja egy hét évvel korábban íródott angol színdarab, Ray Cooney Out of orderjének magyar körülményekre optimalizált változata volt.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A Miskolci Nemzeti Színház – jelenleg alighanem a legizgalmasabb színházi műhely a magyar vidéken – merész húzással Cooney eredeti darabjához tér vissza: nem a kilencvenes (de nem is a kétezerhúszas) évek Budapestje, hanem a kilencvenes évek Londonja a helyszín.

Amellett, hogy a másfajta politikai kultúráról is levonhat a magyar néző egy-két következtetést, nem is ez a lényeg, hanem a pikáns alapvetés: a kiéhezett miniszter az ellenzéknek dolgozó csinos titkárnőt csalogatja a Temze-parti szállodaszobába, ahol nem várt meglepetések várnak rájuk. A kínos helyzetbe keveredő politikusnak szerencsére rendelkezésére áll mindent megoldó szárnysegédje, aki rezzenéstelen arccal húzza ki a csávából főnökét. 

Fotó: Gálos Mihály Samu

Simon Zoltán játssza a forrófejű minisztert, akit Czakó Julianna kikapós, manipulatív titkárnője csavar az ujjai köré. A sikerhez kell még a diszkrét mindentudó harmadik is: Fandl Ferenc vérbeli komédiás, érdemes figyelni minden szemvillanását.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Amennyiben egy könnyű, nyári vígjátékra akarsz jegyet váltani, ahol egy jó ritmus- és stílusérzékkel bíró rendező teret enged a komikus vénával rendelkező színészeknek, akkor a legjobb helyen jársz. Keszég László mindent tud a műfajról, és kapkodás nélkül, hibátlan tempírozással vezeti végig színészeit és nézőit a két és fél órás, egyre cifrább kanyarokat vevő őrületen.

Városmajori Szabadtéri Színpad

Ray Cooney: A miniszter félrelép (a Miskolci Nemzeti Színház előadása)

2023. augusztus 18. péntek 19:00

Exit mobile version