Meghalt Tordy Géza, 85 éves volt a Nemzet Színésze

F.C. | 2024. Március 30.
68 éven át volt a pályán.

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze. Halálhírét a Nemzeti Színház tette közzé a honlapján.

A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves volt.

Tordy Géza 2017-ben a Nemzeti Színházban – MTI Fotó: Kallos Bea

Mint a teátrum írja, a temetéséről később történik intézkedés.

Tordy Géza 2016-ban megrázó interjút adott a Szabad Földnek. Őszintén beszélt akkor a halállal kapcsolatos gondolatairól is. Akkor azt mondta, alig keresik már szerepekre, de nem is szívesen mutatkozik emberek előtt. “Nem nagyon keresnek, leszoktak rólam. Jobb így. Sem kedvem, sem ambícióm nincs már. (…) Az ember idős korában megérti, hogy mi lesz a következő nagy programja. Hát a halál. Nyolcvan felé közeledve aligha jöhetne más. (…) Mindenki meghalt körülöttem. Szinte végig szerencsétlenül alakult a magán­életem is. Nem maradt más célom, mint hogy a szeretteim egészségesek legyenek, én meg gyorsan és szenvedés nélkül menjek el” – mondta az akkor 77 éves művész.

Tordy Géza a pályáját 1956-ban Kaposváron kezdte. 1957-ben két évre Szegedre szerződött. 1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett. 1963–1967 között a Madách Színház társulatához tartozott. 1967-ben visszatért a Vígszínházba. 1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-től 1995-ig a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. 1995 és 2012 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezőjeként működött. 1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2008 júniusában a grémium választása alapján – az elhunyt Raksányi Gellért helyére – megkapta a Nemzet Színésze címet. (Wikipédia)

Egy nyilatkozata szerint a rendezés több szabadságot adott számára, mint a színészet. Több mint 60 darabot állított színre, a többek közt a Liliomot (Molnár Ferenc), a Cseresznyéskertet (Csehov), A vágy villamosát (Tennessee Williams), a III. Richárdot (Shakespeare), az Amerikai Elektrát (Eugene O’Neill), a Dosztojevszkij műve alapján készült Bűn és bűnhődést (Győrben és a Vígszínházban is), a Krúdy Gyula művein alapuló A vörös postakocsit, Veszprémben pedig Szakonyi Károly Adáshibáját – írja az MTI.

Tordy Géza 2019. október 11-én Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező végső búcsúztatásán a Szent István-bazilikában – Fotó: MTI/Soós Lajos

Kamera elé először 1957-ben állt, 22 évesen már főszerepet játszott a Fűre lépni szabad című, Makk Károly rendezte vígjátékban. Később a magyar filmek szinte elmaradhatatlan szereplője lett, 26 évesen Baradlay Jenőt alakította A kőszívű ember fiai legendás filmváltozatában.

Ő volt a Tenkes kapitánya vándordiákja, az Egri csillagok Miklós deákja, játszott a Kárpáthy Zoltánban, a Fekete gyémántokban, a 80 huszárban, A vörös grófnőben.

Szívesen szinkronizált, többek között Gérard Philipe-nek, Robin Williamsnek, Robert De Nirónak, Jack Nicholsonnak és Anthony Hopkinsnak kölcsönözte a hangját.

Exit mobile version