Egészen haláláig dolgozott a sokoldalú színészlegenda, Donald Sutherland

Fecske Bettina | 2024. Június 21.
Elképesztő tehetség volt és nem ismerte a nyugdíj fogalmát Donald Sutherland, aki egész életét arra tette fel, hogy a filmvásznon szórakoztasson.

Június 20-án érkezett hír, hogy 88 éves korában, hosszas betegség után elhunyt Donald Sutherland. A színész halálhírét fia, – aki egyben a színésztársa is volt -, közölte az X-en.

Fotó: Getty Images

“Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, légyen az jó, rossz, vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet” – írta Kiefer.

Donald Sutherland számos sikerfilmben szerepelt élete során, munkáját pedig egy Emmy-díjjal, két Golden Globe-díjjal, 2017-ben pedig Oscar életműdíjjal is kitűntette a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az arany szobrocskát ennek ellenére azonban sosem nyerte el.

A kezdetek

Első szerepét 1963-ban kapta meg a mozivásznon, előtte azonban már néhány kisebb sorozatban is feltűnt. Érdekesség, hogy a The World Ten Times Over című brit romantikus drámában még nem is volt neve a karaterének, az IMDB ˝Tall man in night club˝ (Magas férfi a diszkóban – a szerk.) néven jelzi a karakterét.

A következő négy évben bár már komolyabb szerepeket is kapott, az igazi áttörést azonban az 1967-ben napvilágot látott film A piszkos tizenkettő háborús film hozta meg számára, ahol olyan filmcsillagok mellett szerepelt, mint Charles Bronson, John Cassavetes, Lee Marvin vagy Telly Savalas.

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

Donald Sutherland és Clint Eastwood a Kelly hőseiben (Fotó: Profimedia)

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

A piszkos tizenkettő (1967)

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

Fellini Casanovája, 1976-ból (Fotó: Profimedia)

A nagy vonatrablás

Donald Sutherland A nagy vonatrablásban, 1979. (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

Donald Sutherland és Mary Tyler Moore az Átlagemberek c. filmben (Fotó: Profimedia)

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

Demi Moore-ral a Zaklatásban (Fotó: Profimedia)

Donald Sutherland nagysikerű filmjei

Morgan Freeman és Donald Sutherland a Vírusban (Fotó: Profimedia)

Mindezek után több stúdió is felfigyelt rá és főbb szerepeket is kapott, mint például a kasszasikernek számító 1970-ben kijött Kelly Hősei-ben, ahol Clint Eastwood, Telly Savalas és Don Rickles mellett játszotta el az eleven, bevállalós Sergeant Oddball karakterét. Ez volt az a pont, amely után már egész estés filmek főszereplőjévé is vált, csupán 35 évesen.

Elképesztő tehetség

1971-ben a Clute című thrillerben láthattuk. 1976-ban Casanova szerepét is eljátszhatta Federico Fellini olasz filmrendező rendezésében. 1978-ban Sean Connery mellett az A nagy vonatrablás-ban, majd ugyanebben az évben a Testrablók támadása című horrorfilmben is főszerepet kapott.

A kevésbé ismert Átlagemberek című megható drámáját 1980-ban láthatta a nagyközönség, Robert Redford rendezésében.

A kilencvenes években is rengeteg kasszasiker filmben láthattuk, mint például a Lánglovagok, 1991-ből, és JFK-A nyitott dosszié ugyanebből az évből. 1994-ben a Zaklatás című thriller filmben tűnt fel Michael Douglas és Demi Moore mellett. 1995-ben az X polgártársban és a Vírus című filmben találkozhatunk vele. Bizony, bizony, abban a filmben, ami a koronavírus járvány beütésekor is rendkívül aktuális volt, így újra hatalmas sikernek örvendett. 1998-ban a Letaszítva című filmben láthattuk Denzel Washington mellett.

Jennifer Lawrence és Donald Sutherland a 2017-es Oscar-díjátadó gálán, az életműdíjjal (Fotó: Robyn Beck / AFP)

Több generációt is levett a lábáról

Az ezredforduló után is Hollywood egyik meghatározó alakja maradt, 2003-ban Mark Wahlberg oldalán tűnt fel Az olasz meló című filmben, ahol egy bankrablás történetét vitték a filmvászonra. Szintúgy 2003-ban a Hideghegy alkotásban láthattunk számos A-listás sztár mellett. 2005-ben a sok háborús és thriller film után a romantikát kedvelő hölgyek szívét is meghódította a Büszkeség és balítélet című filmben. Majd egy gyors karakterváltást követően ugyanebben az évben a Fegyvernepperben is maradandót alkotott.

2007-ben az Üres város elnevezésű filmben Adam Sandler és Don Cheadle mellett mellékszereplőként tűnt fel, majd 2008-ban a Bolondok aranya című vígjátékkal zárta le a 2000-es éveket, az ikonikus páros, Matthew McConaughey és Kate Hudson mellett.

2011-ben a Mestergyilkos Jason Statham akciófilmben bukkant fel, majd ugyanebben az évben a Förtelmes főnökökben játszotta el Jack Pellit szerepét. 2012-ben Coriolanus Snow elnök szerepét öltötte fel az Éhezők viadala című blockbusterben. A franchise első részét még három rész követte, ezekben is szintúgy láthattuk őt, meghódítva egy újabb generáció szívét is.

2019-ben egy érdekes kérdést feszegető alkotásban, az Amerikai hóhér című filmben egy visszavonult bírót alakít, méghozzá olyan profin és összeszedetten, mint karrierje kezdetén.

Az Éhezők viadala című franchiseban is végig játszott (Fotó: Getty Images)

Sokszínű karakter

Az ikonikus színész azonban nem csak egész estés filmeket tudhat maga mögött, 2018-ban a Bizalom című sorozatban vállalt szerepet, ahol a milliárdos Jake Paul Getty-t alakítja, 2020-ban pedig a hatrészes Tudhattad volna című minisorozatban szórakoztatta a közönséget.

Az utolsó filmje a halála előtti évben, 2023-ban, Miranda’s Victim címmel került piacra, ahol szintúgy egy bírót alakít.

Exit mobile version