„Hogy engedheti a NOB, hogy megalázzák a nőket?” – sztárok véleménye a Helif-Hámori bokszmeccsről

V.B.T. | 2024. Augusztus 03.
Több magyar híresség is kiállt Hámori Luca mellett, a világsztárok pedig Imane Helif ellen tiltakoznak.

Miután a párizsi olimpia női ökölvívótornáján, a 66 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében Hámori Luca legyőzte az ausztrál Marissa Williamsont, kiderült, hogy a következő, szombati ellenfele az algériai Imane Helif lesz. Hatalmas felháborodás övezi a sportolót, ugyanis tavaly, a világbajnokság előtt megbukott a nemi teszten, ezért kizárták a versenyből. A NOB azonban engedélyezte, hogy induljon az olimpián, közleményükben pedig jelezték, hogy mivel már tart a verseny, nem fognak változtatni az álláspotjukon.

Helif a negyeddöntőbe kerülésért vívott mérkőzésen két akkora ütést vitt be olasz ellenfelének, hogy az 46 másodperc után sírva adta fel a küzdelmet, mondván, egy férfi ütését nem bírja el. A napokban számos híres ember kiállt az algériai sportoló versenyeztetése ellen, a magyar sztárok pedig természetesen Hámori Luca pártját fogják. A magyar bokszoló a következőket mondta a mai meccs előtt. 

Most elindult ez a hír, hogy ő esetleg fiú lehet. Két évvel ezelőtt el is tiltották a világbajnokságon, amin nem igazán lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. De ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt legyen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez most nem érdekel. Így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül őt legyőznöm. Mindent megteszek majd a győzelemért.

Csuti: „Hogy mernek edzők odaállni arccal e mögé?”

Az Újratervezés egyik műsorvezetője az Instagram-oldalán adott hangot a véleményének.

„Na de Uraim! Ennyire azért ne akarjunk önmegvalósítani, vagy ha igen, akkor legyen valaki aki ezt meggátolja! A történet attól is érdekes, hogy Helif (Hámori Luca ellenfele NŐI 66 kg-ban) nem indulhatott el a 2023-as világbajnokságon, mivel egy vizsgálaton bebizonyosodott, hogy biológiailag FÉRFI, miután a nemi és tesztoszteron-teszteken is megbukott. Az eset után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárta a sportolót, aki az idei olimpián mégis elindulhatott. Az előző meccsén 40mp alatt agyondarálta az ellenfelét, aki erre a pofoncunamira készült 4 éven keresztül…tisztességesen helytállt egy tisztességtelen környezetben. Hogy mernek edzők odaállni arccal e mögé, miért rángatnak bele egy sportolót egy ilyen szituációba, ellenzem és nem nem azért, mert bárkit diszkriminálni szeretnék, távol álljon tőlem, hanem azért, hogy legyen megvédve a női sportolók joga, hogyEGYENLŐ feltételekkel versenyezhessenek. Hajrá Luca” – írta.

Hajdú Péter: „Az új recept, hogy férfiként nőkkel kell versenyezni az olimpián?”

A műsorvezető több Instagram-sztoriban is jelezte elégedetlenségét, majd egy posztot is megosztott a történtekről.

„Semmi közöm hozzá, hogy ki kivel bújik ágyba és, hogy ki milyen neműnek gondolja magát, de ez felháborítóan igazságtalan!! Tényleg ez lesz az új receptet, férfiként nőkkel versenyezni az olimpián?!! Elképesztő!!” – írta.

Miló Viki: „Nem gondolnak arra, hogy ennek milyen veszélyei vannak?”

A korábbi profi ökölvívó a TikTokon fejtette ki az álláspontját.

„Ez nagyon rossz dolog, felháborító, hogy megengedik, hogy egy férfi üssön egy nőt, a világ szeme láttára. Ez egy sport, ahol nagyon számít a genetika. Egyszerűen nem értem, ezt hogy engedhette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Nem gondolnak arra, hogy ennek milyen veszélyei vannak? Hogyha egy férfi üt egy nőt, annak milyen sérülései lehetnek? Ha már az egyenjogúságról beszélünk, nekünk, nőknek nincs lehetőségünk arra, hogy ne egy férfi üssön minket? Hogy ne alázzanak meg minket? Mindenhol azt látjuk, hogy ugyanazért a munkáért egy férfi több pénzt keres, mint egy nő. Mindenütt azt látjuk, hogy minket elnyomnak. És itt van egy egész világot összefogó sportverseny, és a NOB megengedi, hogy beenged egy férfit egy ilyen sportágba?” – mondta.

Fotó: Trenka Attila / Schumy Csaba / Toroczkay Csaba

Vujity Tvrtko: „Tegyenek meg minden Hámori Luca védelmében!”

„Tegyen meg minden illetékes -szó szerint- mindent Hámori Luca védelmében!
Súlyos a felelősség! Súlyos, főleg azok részéről, akik nem adtak egyértelmű válaszokat! Az Egyesült Államokban ma már vezető sporthír, de az egész világon is kiemelt helyen értekeznek az algériai Imane Khelif ökölvívó(nő)(?) ügyéről.
Amerikában transzneműnek és biológiai férfinek nevezik, emellett mindenhol megjegyzik, hogy a legutóbbi világbajnokság nemvizsgálata után kizárták a további versengésből. Magyarul: a sportág csúcsversenyén úgy találták, hogy nem boxolhat lányok ellen.
Az olimpián viszont igen. Szombaton például a magyar Hámori Lucával csap össze, miután 46 másodperc alatt letarolta olasz ellenfelét, aki sírt, zokogott, sokkot kapott! Az olasz sportolónő veszélyben érezte magát egészen addig, amíg fel nem adta a teljesen egyenlőtlen küzdelmet. Mondom: 46 másodperc után. Aztán sírva azt mondta: “Ez nem fair!”
Nem az. Valakivel, valakikkel szemben biztosan nem az!” – írta többek között.

A teljes posztot itt megnézheted:

Horváth Éva: „Igazságtalan, fájdalmas, szomorú…”

„Én kérek elnézést egy Olimpián eljutunk addig, hogy egy pasi ver egy nőt! Hámori Luca nem is tudom ilyenkor mit is kellene mondani, mert nagyon sokat készültél rá… Nem is folytatom, háborgok, igazságtalan, fájdalmas, szomorú… HAJRÁ LUCA!” – írta Instagram-oldalán az egykori modell.

J.K. Rowling: „A sportolók védelme vicc”

Az írónő az egykori Twitteren, vagyis X-en fakadt ki, mondván:

„Egy fiatal női bokszolót mindentől megfosztottak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi nemű ringbe szálljon ellene. Szégyen! A »sportolók védelme« vicc, a párizsi olimpia nem mossa le a szégyenbélyeget magáról a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság miatt. Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? Egy női bokszoló, aki életveszélyes sérüléseket szenved? Egy megölt női bokszoló?” 

Elon Musk az úszó Riley Gaines posztját osztotta meg, aki azt írta, hogy a férfiak nem tartoznak a női sportokhoz. A Tesla atyja csupán annyit fűzött a bejegyzéshez, hogy „abszolút”.

Exit mobile version