Nyári Bernadett az amerikai listákat ostromolja, kő kemény volt idáig eljutnia magyar zenészként

F. B. | 2024. Szeptember 04.
Az egyedülálló hegedűvirtuóz, Nyári Bernadett a világhírű New York-i Carnegie Hallban lépett fel beteljesítve ezzel nagyapja meghiúsult tervét, miszerint szerzeményeivel egyszer majd eljuthat az Egyesült Államok színpadára.

A miami illetőségű előadó ezúttal egy saját küldetésbe vágott bele, ugyanis érkezik első, saját nagylemeze, a ’Redemption’, melynek lemezfelvezető dala, a „Rebirth” egyből meghódította az iTunes toplistáját az USA-ban klasszikus zenei kategóriában. Ezzel Amerika egyik legnépszerűbb dala lett egy magyar névvel, hazánk számára óriási eredményként. Bernadett máris egy új felvétellel jelentkezik „Heart of Diamonds” címmel, mely egy 3000 fős luxus óceánjáró hajón debütált.

Fotó: Getty Images

„Egész életemben feldolgozásokat játszottam, ez a klasszikus zene velejárója, de az évek alatt próbáltam kísérletezni más stílusokkal is. A járványkor sok mindent átértékeltem az életemben, és talán pont ezért jelent meg az első saját dalom, melynek “Redemption”, azaz megváltás lett a címe. A pandémia után mindenképp megváltás történt, hiszen hatalmas sikere volt a számnak a világ különböző részein, bárhol eljátszottam, siker volt” – mondta el Nyári Bernadett, aki képes a legkülönfélébb műfajokban megszólaltatni hegedűjét ötvözve a klasszikus zenei alapokat a mai poppal, filmzenével és elektronikus zenével. Így még az idei évre ígért lemez is hasonló sokszínűséget kínál majd a mai trendeket lekövetve a zeneszerző-producerrel, Csicsák Norberttel.

A „Rebirth”, mely júniusban érkezett és egyből felkerült az Egyesült Államok piacvezető digitális zenei megosztójára és áruházára, az iTunes-ra, Bernadett számára több értelemben is újrakezdés, saját történetén keresztül szeretne reményt adni és biztatni mindenkit arra, hogy mindig van opció a boldogabb és szebb jövőre.

A rendszerváltás előtt az előadó nagyapja, Suha B. József saját hegedűműveivel szeretett volna a vasfüggönyön túlra menni, ám vallásossága miatt végleg eltiltották a külföldi utazástól.  Azzal, hogy Bernadett papája arcképét elvitte New York valaha volt legnívósabb koncerttermébe, valójában egy óriási családi örökölt sorsot oldott fel, többgenerációs szinten.

„Florida legnagyobb főiskolája, a Miami Dade College meghívott ősszel, hogy adjak egy motivációs előadást arról, hogy jutottam el Budapestről a Carnegie Hallig. Először csináltam ilyet, de hatalmas siker volt. Fontos volt nekem, hogy ne csak a jó dolgokat ismerjék meg, hanem ellenkezőleg, a kendőzetlen igazságot is. Kő kemény volt eljutni idáig. Két év megállás nélküli munka után Grammy-díj hiányában visszautasították az artist vízumra beadott kérelmemet – mely nem mellesleg egy Harry Potter regénynek is megfelelő, 600 oldalas olvasmány lett. Ebből a szituációból kellett nekem felállni és továbbmenni. Nem feladni. Hanem új megoldást találni. Új utat” – mesélte Bernadett.

Bernadett egy újabb különleges dallal jelentkezett a „Heart of Diamonds”-dzal, amely ismét magában hordozza a pop és a komolyzene elemei. Hangszerével, a hegedűvel tökéletesen megragadta az érzéseket.

Exit mobile version