89 évesen elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter filmek McGalagony professzora

F. B. | 2024. Szeptember 27.
Fiai tudatták a szomorú hírt a világgal.

Életének 89. évében elhunyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. Halálának hírét családja tudatta a BBC-vel. Fiai, Toby Stephens és Chris Larkin közleménye szerint a legendás színésznő péntek reggel halt meg a kórházban. 

Fotó: Getty Images

Dame Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Angliában. Apja patológus, anyja titkárnő volt. Karrierjét az Oxford Playhouse-ban kezdte 1952-ben, később pedig a Broadway-n is játszott, illetve a Londoni Nemzeti Színház és a Royal Shakespeare Company tagja is volt. 

Az ötvenes évek óta filmezett, ismertebb munkái: Meghívás egy gyilkos vacsorára, Apáca show, Elvált nők klubja, Az eltakarítónő, Nanny McPhee és a nagy bumm, Keleti nyugalom – Marigold Hotel. A Harry Potter-filmekben Minerva McGalagony professzort alakította összesen hétszer. 1970-ben és 1979-ben Oscar-díjat kapott a Brodie kisasszony virágzása, illetve a Kaliforniai lakosztály című filmekben nyújtott alakításáért.

Smith élete során háromszor nyert Golden Globe-díjat, ötször a BAFTA-díjat, négyszer az Emmy-t és egyszer a Tony-díjat. Ezzel pedig megszerezte a „színészi hármas koronát”, amelyhez az Oscar-, az Emmy- és a Tony-díj elnyerése  szükséges. 

1990-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, azóta viselhette a Dame címet. 

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version