Differenciálszámítás első és második terhességem között

Lehoczky Rella | 2018. Július 10.
Két terhesség, három gyerek – összefoglalva ennyi az anyai mérlegem. Hogyan készültem első lányunkra, és miként ikreim születésére, miközben már rajtam csüngött egy másfél éves? Van-e különbség? Chopin helyett Jennifer Lopez, szülésfelkészítés helyett Bogyó és Babóca orrba-szájba, természetes szülés után császármetszés. Összehasonlító elemzés következik.

Akinek már több gyereke is van, biztosan alátámasztja azt az állításomat, miszerint minden várandósság és szülés más. Nincs két egyforma kilenc hónap, kórházban eltöltött idő, pelenkázás vagy szoptatás. Csipi lányunk nem sokára hatéves, Nuli lányunk és Mircsi fiunk pedig januárban múlt három. Kétszer voltam kismama. Kétszer szültem. A különbség zongorázható. Amit persze az tetéz, hogy sosem voltam kétgyermekes anyuka: Csipi alig múlt kétéves, amikor egy csapásra vált belőlünk nagycsalád. Mindkétszer másfajta értékekkel, tapasztalással, örömökkel és felelősségérzettel gazdagodtam. Összeszedtem nektek néhány izgalmas különbséget a két állapotom között. 

Képünk nem teljes körű illusztráció. Részlet a Tully című filmből. (fotó: imdb)

 

Az egyik ilyen, a másik olyan. Nem jobb vagy rosszabb. Más. Mindkét terhességemet csodának fogtam fel, mindkét szülésem gyönyörű volt. Mindhárom gyerekemhez ezer szállal, ugyanúgy kötődöm. A mai napig sokat vagyunk négyesben, ötösben, apával kiegészülve, de igyekszem mindenkivel külön időt is tölteni. Csipinek, Nulinak és Mircsinek is én vagyok az anyukája. Ennek földöntúli értékéből semmit nem von le fogantatásuk pillanata, a pocakomban töltött időszakuk, vagy születésük körülménye.

Egy többgyerekes anyának talán mindig lesz lelkiismeret-furdalása: vajon eleget foglalkozom mindegyik utóddal, biztos, hogy mindenki ugyanazt kapja, egyik sem szenved hiányt semmiben? Nem lehet patikamérlegen méricskélni! Csipi, Nuli, Mircsi lelkileg egészséges gömbvillám. Azt hiszem, (nagyjából) mindent (nagyjából) jól csináltam. És ma már mindhárman nagyon szeretik a komolyzenét és Jennifer Lopezt is.

 Borítókép: Részlet a Tully című filmből. (fotó: imdb)

Exit mobile version