A salátaszív fele haladva egyre finomabbak, édeskésebbek a levelei.
Épp ezért külső leveleket főzve, forrázva szokás fogyasztani, míg a belső levelek akár magukban is elropogtathatóak.
Épp ezért külső leveleket főzve, forrázva szokás fogyasztani, míg a belső levelek akár magukban is elropogtathatóak.
Királynői tartású formája azonban nem a természet, hanem a kertészek műve, akik régebben a teljesen kifejlett leveleket finoman összekötözték, hogy így halványítsák a leveleket és érjék el a csúcsos formát. A ma kertészeinek már könnyebb dolga van, a növénynemesítés ugyanis megoldotta kötözgetés problémáját. A római salátát ezen korábban alkalmazott eljárás miatt nevezik kötözősalátának is.
A finom íz mellett a többi salátához hasonlóan gazdag beltartalommal bír. Kalcium, magnézium, vas és béta-karotin (A vitamin előanyaga) tartalma révén immunrendszer erősítő, és antioxidáns hatású, de B1-, B2-, B6-, és C-vitamint, nátriumot és foszfort is tartalmaz.
A római saláta több eisberg salátakeverékben is megtalálható, így a Royal és a Fitness mixben, de önmagában is kapható konyhakész formában, emellett komplett (parmezán forgáccsal, krutonnal, öntettel) Cézár saláta tál is szerepel a kínálatban.