Milyen a jó vércukorszintmérő?

nlc | 2019. Október 30.
Akkor sem kell kétségbeesned, ha kialakult a cukorbetegség a szervezetedben, de meg kell tanulnod együtt élni vele. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vércukorszinted.

Ma már többféle, otthon is használható vércukormérő közül lehet választani, amelyek segítségével azonnali vércukormérést végezhetünk ujjbegyből vett vérmintából. A cukorbetegeknek naponta kell mérniük vércukrukat. Az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő páciens naponta többször is szúrhat (inzulinadagtól függően), a 2-esben szenvedő ember jellemzően egyszer-kétszer szúr. Ahhoz, hogy a diabetológus be tudja állítani a megfelelő gyógyszerezést, kezelést, pontosan működő eszközökre van szükség. A készülékeket érdemes rendszeresen átvizsgáltatni, főként akkor, ha az otthon és a laborban mért eredmény között több mint 30 százalékos eltérés tapasztalható.  

Egy szúrás az ujjbegybe (Fotó: pexels.com)

Bár már háromezer forinttól kaphatsz ilyen készüléket, ne csak az ár legyen szempont, amikor választasz! Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora az eszköz vércseppigénye, hány mérési adatot tud eltárolni a memóriájában, illetve milyen rövid a mérési idő, ami alatt a tesztcsíkra cseppent vérből kiderül az eredmény. Fontos lehet még a kijelző mérete, az idősebbek, gyengébben látók számára ugyanis sokat jelent, ha nagyobb számokkal jelennek meg az értékek.

A készülékekben található ujjszúró lándzsák többsége amúgy rugós, így minimalizálja a fájdalmat – igaz, a legfejlettebb mérőknél elegendő az ujjunkat rátenni a készülékre, és alig harminc másodperc alatt meg is kapjuk az eredményt. Ezek a készülékek tesztjeik során egy nanotechnológiával készült szilikátüveg lapon át kis teljesítményű lézersugarat használtak a méréshez.

Elérhető még olyan vércukorszintmérő okosóra, amely a felkarra helyezett tapaszról veszi a jeleket. A tapaszokat 24 óránként cserélni kell, a rendszer teljesen fájdalommentes. Létezik ezenkívül fülre helyezhető klipsz is, amely a mobiltelefonra küldi a mért értékeket. Ezektől a noninvazív mérési módszerektől elsősorban a gyermekkori diabétesz könnyebb nyomon követését remélik a szakemberek.

Szintén újszerű a telediabetológia, egy rendszer, amellyel csökkenthető a beteg–orvos találkozók rendszeressége. Az Egészségkalauz korábbi cikke szerint lehetőség van az orvossal interneten megosztani a vércukormérő készülékből kinyert eredményeket, emellett felvinni az aznapi szénhidrátfogyasztást, inzulinbevitelt, a napi testmozgást, de akár az esetleges rosszulléteket is. Ezek alapján a kezelőorvos könnyebben módosíthatja a gyógyszer vagy inzulin adagolását, és adhat tanácsot az étrend, illetve testmozgás megváltoztatására.

Exit mobile version