A lélek is hatással lehet a pajzsmirigy egészségére

Olga | 2021. Július 03.
A pajzsmirigy működési problémái az energiaközpontjaink kiegyensúlyozatlanságát jelezhetik a Lelki eredetű betegségek lexikona című könyv szerint.

A pajzsmirigyünk egészségére a lelkiállapotunk is hatással van Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve szerint.

Test és lélek egyensúlyban

A könyv szerzője pszichoterapeutaként dolgozott egész életében, a tapasztalatait pedig a könyvbe öntötte, hogy segítsen megérteni az érzelmeink, gondolataink, lelki állapotaink szervezetünkre gyakorolt hatását. Nem állítja azt, hogy csak és kizárólag lelki okok húzódnak meg a pajzsmirigyproblémák hátterében, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvosi kezelés, gyógyszerek mellett fontos a lelki oldallal is foglalkozni a teljes gyógyulás érdekében.

A szakember szerint, ha képesek vagyunk a betegséget feladatként megélni, és látjuk a belőle származó tapasztalat hasznát az egész életünkre nézve, akkor egészségünket újra visszanyerhetjük.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. Ezek a hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium- és a foszforanyagcserét szabályozza.

Amikor a pajzsmirigy alulműködik

A pajzsmirigy alulműködése az anyagcsere-folyamatok lassulását, hízást, olykor golyva képződését vonja magával. Fizikai okai között gyakori az immunrendszer rendellenes működése és a pajzsmirigygyulladás. A testi tünetek (például: fáradtság, izomfájdalom vagy székrekedés) mellett megjelenhetnek lelki tünetek is: meg nem értettség, mogorvaság, elkeseredés járhatnak a nyomában.

A pajzsmirigybetegség lelki okaival is foglalkozni kell (Kép: Getty Images)

A könyv szerint a pajzsmirigy a kommunikációhoz, kreativitáshoz tartozik, így aztán lehet az alulműködés lelki oka az is, hogy nem tudunk jól kommunikálni saját magunkkal vagy szeretteinkkel. Esetleg beleragadtunk egy olyan helyzetbe, ahol el kell nyomni a kreativitásunkat. Ha nem tudunk egy újra meg újra visszatérő problémával megbirkózni, annak is lehet az egyik következménye a pajzsmirigy alulműködése.

Amikor a pajzsmirigy túlműködik

A pajzsmirigy-túlműködés esetén a mirigy megnagyobbodik és nyomhatja a körülötte lévő szerveket, ezzel akár nyelési nehézségeket is okozhat, hirtelen súlyvesztéssel járhat. A lelki okok között a stresszt, szorongást találhatjuk, leginkább az intenzív, lenyelt (negatív) érzelmek azok, melyek hozzájárulhatnak a mirigy megnagyobbodásához. Állandósulhat bennünk az az érzés, hogy nem tudunk lépést tartani a történésekkel és ebből fakadóan érezhetjük úgy, hogy a környezetünk fojtogató, ami miatt lelki értelemben alig kapunk levegőt.

A fizikai tünetek mellett a lelki tünetek között kimagaslóan gyakran jelen van a kedvetlenség, olykor az áldozatszerepet is magunkra vesszük, és nem érezzük magunkban az erőt a mindennapi problémák leküzdéséhez. A lelki egészségünk javításával jelentősen segíthetjük a pajzsmirigy működését, természetesen csak az orvos utasításainak betartása mellett.

A pajzsmirigy egészsége a laborban kezdődik

Mindenképp el kell menni pajzsmirigy-laborvizsgálatra, ha a következő tüneteket észleled magadon: bármilyen irányú testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, székrekedés, levertség, fázékonyság vagy éppen izzadás, melegtűrő képesség romlása, szapora szívverés, ritmuszavarok, izgatottság, hasmenés.

Mit tudsz az inzulinrezisztenciáról?

Exit mobile version