Mitől okozhat fájdalmat a szex? (x)

hirdetés | 2019. Június 01.
Kevés rémesebb dolgot élhet át egy nő annál, mint amikor a legintimebb perceit teszi tönkre a fájdalom. Ha a hüvely a legfigyelmesebb előjáték dacára sem nedvesedik, joggal gyanakodhatunk hüvelyszárazságra. Négy történet, négyféle ok a hüvelyszárazság mögött.

1.       Kényelmes fogamzásgátlás…?

– Korábban azt hittem, a világon a legkényelmesebb fogamzásgátlási módszer a tablettaszedés – meséli az egyetemista Kata. – Aztán kiderült, hogy a „kényelmes” megoldásnak, vannak hátrányai is, mert egyeseknél a gyógyszer mellékhatásaként hüvelyszárazság léphet fel. Sajnos nálam is ez volt a helyzet, és emiatt már nem is esett igazán jól az együttlét a barátommal. Sőt, kifejezetten fájt a szex! Régebben azt hittem, csak az idősebb, klimaxos nőknél jelentkezhet ez a probléma, de rá kellett jöjjek, hogy akár egy magamfajta huszonnyolc évesnél is kialakulhat hüvelyszárazság. A nőgyógyászom magyarázta el, hogy a hormontartalmú gyógyszerek sajnos lehetnek okozói a hüvelyszárazságnak. Kicserélte a fogamzásgátlómat egy másikra, de egyelőre használom a Cikatridina hüvelykúpot is: ez a készítmény ugyanis enyhíti a hüvelyszárazság tüneteit. Hialuronsav van benne, és gyógynövények ápoló-nyugtató kivonatai, amelyek elősegítik a hüvelyt bélelő érzékeny hámréteg hidratálódását, illetve regenerálódását.

2.       Anyai örömök – de mi lesz a szexszel?

– Szülés után picit féltem az első együttléttől a párommal, mert több barátnőm is ijesztgetett, hogy a szex többé nem lesz olyan, mint korábban – mesélte Rita. – Sajnos igazuk lett. Fájt a behatolás, ugyanis nem voltam elég nedves. Megrémültem, hogy már soha nem lesz normális a szerelmi életem, de aztán az interneten böngészve rátaláltam a Cikatridina hüvelykúpra, amiről azt olvastam, hogy teljesen hormonmentes, és az orvossal történt egyeztetés után terhes vagy szoptatós kismamák is nyugodtan használhatják. A terhesség, illetve a szülés utáni időszak megváltozott hormonszinttel jár, és ha csökken a női szervezetben az ösztrogénszint, kialakulhat hüvelyszárazság. Először egy 10 napos kúrát csináltam végig: minden este egy kúpot használtam. Azóta viszont fenntartó kezelésként csupán hetente kétszer-háromszor alkalmazom a Cikatridina kúpot. Terhesség vagy szoptatás idején viszont mindenki konzultáljon a nőgyógyászával bármilyen készítmény alkalmazása előtt!

3.       „Száraz tényekkel” nézhet szembe, aki sokat stresszel!

– Nagy álmom vált valóra, amikor végre a fővárosba költözhettem, miután jó állást kaptam egy budapesti nagyvállalatnál. Csak abba nem gondoltam bele, mennyire nehéz lesz alkalmazkodnom az új környezethez – emlékszik vissza Kinga. – Tudom, butaság, de én nagyon szégyelltem, hogy vidéki vagyok. Féltem, hogy kinevetnek, ha valamit nem úgy mondok vagy csinálok, mint a pestiek. Már reggel szorongva keltem, és az egész napom arról szólt, hogy egyfolytában azon agyaltam, vajon mit beszélhetnek rólam a hátam mögött a kollégák. Kész csoda, hogy ilyen állapotban egyáltalán képes voltam bepasizni, aminek egyébként nem is lett jó vége, mert hiába volt az ágyban amúgy tök normális a srác, a szex végül össze se jött, annyira száraz voltam ott lent.  A fiú jóindulatúan azt javasolta, hogy esetleg forduljak pszichológushoz. Hallgattam rá, illetve vettem magamnak a patikában recept nélkül kapható Cikatridnia hüvelykúpot is. A stressz okozta hüvelyszárazságom azóta szerencsére már a múlté!

4.       A sugárkezelés mellékhatása is lehet

– A nővéremnél sajnos rákot diagnosztizáltak, ezért mindkét petefészkét ki kellett venni 40 éves korában. Ma már jól van, de ehhez több alkalommal volt szüksége sugárkezelésre is – idézi fel a család nehéz időszakát Brigi. – A beavatkozások után gyakran panaszkodott diszkomfort érzetre az intim területein. Kiderült, a problémát a hüvelyszárazság okozta. Az orvosa elmagyarázta, hogy a sugárterápia célja ugyan a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítása, azonban az alhasi területen történő kezelés károsíthatja a hüvelyhám sejtjeit is. Emiatt alakulhat ki hüvelyszárazság, amely a hétköznapokban is kellemetlenséget jelent az állandó viszkető-feszülő érzés miatt. A nővéremnél a hormonmentes, hialuronsavat és ápoló gyógynövények kivonatait tartalmazó Cikatridina hüvelykúp segített enyhíteni a kényelmetlen tüneteket.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Exit mobile version