Munkahely és a depresszió: megengedett-e a rossz kedélyállapot?

nlc | 2023. Január 02.
Ideig-óráig talán tudjuk titkolni, hogy lelki nehézségeink vannak, de a depressziós állapot nem múlik el magától. Mi a helyes? Mit tehetünk ilyen helyzetben? Ne pánikoljunk, van megoldás!

Annak ellenére, hogy a depresszió valóban az egyik leggyakrabban előforduló betegség, nagyon sokan nem ismerik fel azokat a tüneteket, amelyek megjelenése és egyre intenzívebbé válása egyértelműen utal rá. Ilyen a folyamatos kimerültség, kedvtelenség, levertség, a fásultság, az alvászavarok, a koncentrációképesség csökkenése. A számos tényező együttes hatása a munkahelyi teljesítőképességünk romlását vonja maga után, ennek felismerése pedig újabb stresszhullámot indít el, amely még mélyebbre ránthat bennünket a depressziós állapotba.

(Fotó: Getty Images/David Wall)

Mit tehetünk kollégaként vagy vezetőként?

Kollégaként mindennapos támaszt nyújthatunk akár a munkafeladatok újraszervezésében, vagy egyes feladatok átvételében, egy jó vezető pedig folyamatos pozitív visszajelzést adhat a nehéz lelkiállapotban lévő beosztottjának.

Ha azt tapasztaljuk, hogy munkatársunk érdektelen a közös projektek során, a proaktivitás teljes hiányát mutatja, kerüli a szóbeli megnyilvánulást, vagy úgy látjuk, hogy összeegyeztethetetlen számára a magánélete és a munkahelyi feladatai, kezdeményezzünk beszélgetést vele, és mindenképp biztosítsuk támogatásunkról.

Mit tehetünk, ha mi magunk vagyunk depresszív állapotban?

Az általános munkamorálunk szinten tartása érdekében több dolgot is tehetünk. A precíz, előrelátható tervezés, pontos napirend, a feladatok egyértelmű kijelölése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy váratlan esemény bekövetkezte esetén is képesek legyünk jó döntést hozni, a probléma helyett a megoldásra koncentrálni, nem pedig stresszelni, pánikolni.

Fontos az is, hogy mindig találjunk olyan alkalmakat, legyen szó testmozgásról vagy más szabadidős programokról, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a felgyülemlett stresszt levezessük.

Ha azt tapasztaljuk önmagunkon vagy egy kollégánkon, hogy ezek a módszerek sem képesek kibillenteni az általános fásultságból, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Manapság

számos, személyre szabott terápiás lehetőség érhető el, a kognitív terápiától kezdve a viselkedésterápián át a művészetterápiáig.

Exit mobile version