Allergia-kisokos, avagy minden egy helyen erről a népbetegségről

nlc | 2023. Augusztus 01.
Miért alakul ki az allergia, milyen hajlamosító tényezők vannak, kit érint? Meg lehet-e előzni? Hogyan lehet kezelni? Fontos kérdések, amikre itt megtalálod a választ is!

Az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják, annyi azonban bizonyos, hogy az allergiát közvetlenül örökölni nem lehet, az arra való hajlamot viszont igen. Minél közelebbi hozzátartozónk az allergiás beteg, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegség nálunk is kialakul.

Kit érint az allergia?

Sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy ha eddig nem voltak allergiásak, a jövőben sem lesznek azok. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Az allergia egyes formái a késő tinédzserkorban, vagy akár felnőttkorban is megjelenhetnek. Egyelőre a tudomány nem találta meg a választ arra a kérdésre, hogy a szervezetünk mitől reagál másképp egy allergénre, mint korábban.

Az allergia akkor alakul ki, amikor a szervezetünk, tévesen, egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben indít immunválaszt. Ilyen anyag lehet a pollen, a por, vagy épp valamilyen élelmiszer egy-egy összetevője. A szervezetünkben ilyenkor a hisztamin nevű anyag szabadul fel, amely kiváltja az allergiára jellemző tüneteket, mint a viszketés, a tüsszögés vagy az orrfolyás.

Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel. Ha egyszer kialakult az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben létrejön, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Allergiára hajlamosító tényezők

Az elmúlt évtizedekben világszerte ugrásszerűen megnőtt az allergiások száma, ami számos okra vezethető vissza.

A betegség hátterében állhat még:

Az allergia tünetei

Az allergia tüneteit leggyakrabban a hízósejtekből felszabaduló allergén anyag, a hisztamin okozza. Ez tehető felelőssé az allergiás nátháért, a tüsszögésért, az orrfolyásért és az allergiás csalánkiütésért.

Az allergia tünetei lehetnek:

Hogyan lehet kezelni?

A számunkra megfelelő kezelés kiválasztását bízzuk szakorvosra! Az allergia gyógyításának első lépése a tüneteket okozó allergén azonosítása, vagyis az allergiavizsgálat. A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve egy következő lépésben, külön allergiapanel lekérésére egy-egy komponenst (molekulát) is.

A tünetek enyhítésére allergiaellenes gyógyszerek és további hatásos eszközök állnak rendelkezésre, egyebek között:

Meg lehet-e előzni?

A tünetek kezelésén túl hatékony védekezés a megelőzés is, legyen szó akár pollen-, akár másfajta allergiáról.

Exit mobile version