Vashiány: vajon te veszélyeztetett vagy?

nlc | 2023. Augusztus 01.
A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség. A világon több mint egymilliárd ember szenved vashiány miatt kialakult vérszegénységben. Te is a veszélyeztetett csoportba tartozol?

A szervezet számára rendkívül fontos elemet, a vasat kis mennyiségben mindenki veszíti például a széklettel, verejtékezéssel vagy a leváló hámsejtekkel, és mivel a szervezet a vasat nem tudja előállítani, mindenképp gondoskodni kell a pótlásáról, legegyszerűbben a kiegyensúlyozott táplálkozással.

Kik tartoznak a veszélyeztetett csoportba?

 

 

Tudtad? A szervezetünk egészséges, normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, napi 12-15 mg elemi vas bevitele, amivel a naponta veszített vasat tudjuk visszatölteni. Ugyanis ezt a nyomelemet a szervezetünk nem állítja elő, így nekünk kell gondoskodnunk a pótlásáról.

Töltsük fel a vasraktárakat!

A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – például a máj vagy a tonhal, a vörös húsok (disznó- és marhahús) –, és magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is.

Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét.

Exit mobile version