Cikluszavarok – mi mit jelent?

nlc | 2023. Október 05.
Fontos, hogy tisztában legyünk a saját testünkkel, és felismerjük, ha megváltozik valami a szervezetünkben, például a menstruációs ciklusunkban.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy fogyókúra miatti koplalás, komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Ha valakinek a havivérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A cikluszavar súlyos következménye

Az agyalapi mirigy által termelt, úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin szerepe a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg.

A menstruációs cikluszavar típusai

A menstruáció gyakorisága eltérő:

A menstruációs vér mennyisége rendellenes:

A menstruáció fájdalmas, görcsökkel jár:

A ciklust vérzési rendellenességek jellemzik:

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) a bakteriális fertőzések ritka, de nagyon veszélyes szövődménye. Bárkit érinthet, de gyakoribb orbánc és bakteriális fertőzések következményeként, sebészi beavatkozást követően, illetve tamponhasználó nők esetében.

Exit mobile version