Ez a tuti PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lesz

nlc | 2023. Október 05.
Két legyet egy csapásra: nemcsak a PMS-tünetek enyhíthetők, ha egy picit figyelünk az étkezésünkre, hanem a téli pluszkilók felkúszása is kordában tartható. Mit rejt a PMS-barát étkezés? Nézzük!

Függetlenül attól, hogy a havi ciklus rendszeres vagy sem, a PMS, azaz a premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti. A tünetek a havivérzés előtt 7-10 nappal jelentkeznek, majd a menstruáció első napjaiban megszűnnek. A panaszok szerteágazók: egyebek mellett előfordulhatnak falási rohamok, kívánósság, fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök, de megjelenhetnek a bőrön pattanások, zsírosabbá válhat a haj, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság is jelentkezhet.

A PMS-tünetek csökkentéséhez az alábbi életmódbeli változtatásokkal önmagukban vagy a gyógyszeres terápia kiegészítéseként mi magunk is pozitívan járulhatunk hozzá.

Egyél PMS-barát ételeket!

A vitaminpótlást se felejtsd el

  1. A B6-vitamin a premenstruációs szindróma enyhítésére leggyakrabban ajánlott vitamin, amelynek természetes forrása a tonhal, a marha- és csirkehús, a máj, a banán vagy az ananász. Felszívódását segíti a magnézium, ezért érdemes magnéziummal vagy abban gazdag sötétzöld leveles zöldségekkel, illetve tejjel, valamint gabonafélékkel együtt bevinni.
  2. A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel is kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani a női nemi hormonok szintjét.

Szintén hasznos lehet a hormonok egyensúlyban tartására:

Tudtad? A mangán csökkenti a vizesedést, és a hangulatingadozásra is jótékonyan hat, illetve természetes antidepresszánsként is működik, mert megemeli a szerotonin nevű hormon szintjét. Szuper mangánforrás az ananász, a barna rizs és a málna is.

Sok magnézium

A magnéziumról már tudjuk jó ideje, hogy lazítja az idegeket és az izmokat, ezért jó hatással van a PMS és a menstruáció kellemetlen tüneteire is, úgyhogy érdemes olyan ételeket fogyasztanod, mint a spenót, kesudió, brazil dió.

Gyógynövények

Számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek megkönnyíthetik például a menstruáció előtti napok terheit, és a cikluszavaros panaszok esetén is segítenek. A málnalevélből készült tea izomlazító hatásának köszönhetően mérsékelheti az alhasi görcsöket, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyek enyhítik az emésztőrendszeri panaszokat, illetve az idegrendszerre ugyancsak jó hatással vannak.

Exit mobile version