Kapcsolódj ki: így nyaralj, ha pollenallergiás vagy

nlc | 2024. Július 02.
Mit tegyünk az úti patikába? Hogy vészeljük át, egyáltalán milyen úti célt érdemes választani annak, aki allergiás? Te sem akarod végig tüsszögni a nyaralásod, igaz?

A pollenallergiásoknak a nyár sem feltétlenül hoz enyhülést: ilyenkor virágoznak a sokaknál erős reakciót kiváltó pázsitfűfélék, az útifű és a parlagfű is. Egyebek között ezért sem árt pontosan megtervezni a nyaralást, hiszen az orrba vagy a torokba bejutó pollenek folyamatosan ingerlik a nyálkahártyát, rátapadnak és duzzanatot okoznak. Ki akar a nyaralás alatt végig tüsszögni, orrot fújni, vörös szemekkel és bedugult orral kirándulni?!

Tipp! A pollenallergiában szenvedők vegyék sorra mikor és hova utaznak, nézzenek utána, éppen mi virágzik, és milyen magas a pollenkoncentráció abban az időszakban, amikor pihenni készülnek. Érdemes olyan helyet kiválasztani, amelynek a klímája és levegője jótékonyan hat az allergiás panaszokra.

(Fotó: Getty Images)

1. A tengerparti nyaralással nem lehet mellélőni, mert a friss, párás, sós levegő előnyösen hat a felső légúti allergiás panaszokra: nedvesen tartja az orrnyálkahártyát, hozzájárul a légutak szabadon tartásához, enyhítve az orrdugulást és az ezzel járó nehézlégzést.

2.  Aki az aktív pihenés híve, annak remek választás lehet a természetjárás, a kirándulás a hegyekben. 1500 méter körüli magasságban már a légszennyezettség és a pollenkoncentráció is alacsonyabb, a tiszta hegyi levegő csökkenti az allergia tüneteit.

3.  Amennyiben belföldi nyaralásban gondolkodunk, pollenallergiásként érdemes kerülni a zsúfolt nagyvárosokat, ahol a hőség és a járművek szén-dioxid-kibocsátása súlyosbíthatja a légzőszervi panaszokat. Ha tehetjük, válasszunk természetközeli szállást, és lehetőleg ne a számunkra problémát okozó pollenszezonra lőjük be az utazást. Allergiásoknál nagy előny az is, ha a hotel wellness részlegében van sókabin.

4. A pollennaptárt és az időjárás-előrejelzést az üdülés idején is érdemes figyelni, és az aznapi programokat célszerű annak megfelelően tervezni.

5.  Ha autóval megyünk nyaralni, akkor a nyaralás előtt érdemes ellenőriztetni a légkondicionálót, a pollenszűrő állapotát. Indulás előtt a klímát akkor is kapcsoljuk be pár percre, ha az időjárás azt nem kívánja meg, segíti ugyanis az utastérben lévő allergén anyagok eltávolítását.

Mit tegyünk be az úti patikába?

Exit mobile version