A BV nem börtön, de jobban jársz, ha elkerülöd (x)

hirdetés | 2024. Augusztus 01.
Nem kerülsz ugyan hűvösre, de a rövidítés a nőgyógyász rendelőjében sem jelent jót: a BV, azaz a bakteriális vaginózis az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amely akkor alakul ki, ha valamilyen ok miatt felborul a hüvelyflóra egészséges egyensúlya.
A BV nem börtön, de jobban jársz, ha elkerülöd (x)


Egyéjszakás kalandnak indult

„Egy csúnyán véget ért kapcsolat után évekig nem bíztam a pasikban, inkább független nőként élveztem a szingli élet minden pillanatát. Sok időt töltöttem a barátaimmal, és persze nem álltam ellen, ha egy jó buli után magával ragadott a szenvedély. Nem vetettem meg az egyéjszakás kalandokat, akadt is belőle nem egy – az egyik ilyen hozta el számomra a nagy Őt. Gergővel is heves és intenzív volt az éjszaka, már az első alkalommal is éreztem: ez a fiú más, mint a többi. Két nap múlva újra találkoztunk, egy ebéd mellett órákig beszélgettünk, és megint együtt töltöttük az éjszakát. Azóta több mint egy év eltelt, és mi már nemcsak a házasságot tervezzük, de a babaprojekt is zöld lámpát kapott” – meséli a 33 éves Lotti.

Hittem benne, mégis átvert?

„Pedig két hónapja majdnem zátonyra futott a kapcsolatunk. Amikor komolyra fordultak köztünk a dolgok, úgy döntöttünk, az óvszer helyett megelégszünk a természetes módszerekkel, nem baj, ha bepottyan egy baba az életünkbe. Csakhogy nálam néhány együttlét után kellemetlen tünetek jelentkeztek az intim zónában. Totál magam alatt voltam, azt hittem, Gergő félrelépett, és megfertőzött. Kétségbeesve mentem el a nőgyógyászhoz, akinek a tünetek mellett a rossz sejtésemről is beszámoltam. De a doktornő megnyugtatott: a barátom nem járt tilosban – ez ugyanis nem nemi betegség, hanem a sajnos nagyon gyakori bakteriális hüvelyfertőzés.”

Ha elfogynak a „jó fiúk”, gond van

A bakteriális vaginózis a 15 és 44 év közötti nők egyik legkellemetlenebb „ismerőse”. A tévhittel ellentétben a BV nem tartozik a nemi úton terjedő fertőzések közé, de az igaz, hogy kialakulásának van köze a szexuális élethez. A BV tünetei – bőséges, híg, szürkésfehér, halszagra emlékeztető folyás – akkor jelentkeznek, ha a hüvely önszabályozó rendszerének egyensúlya megbillen: az egészséges hüvelyflórában a „jó fiúk”, a tejsavtermelő Lactobacillusok felelősek azért, hogy a hüvely egészséges, enyhén savas pH-értékét fenntartsák. Ha valamilyen ok miatt a számuk csökken, akkor a hüvelyi pH lúgos irányba változik, kedvező közeget teremtve a kórokozók szaporodásához.

Vitagyn C: támogatja a saját Lactobacillus-flóra megerősödését

„Otthon Gergővel is beszéltem a problémáról: az antibiotikumkúra alatt tanácsos szüneteltetni az együttléteket, fura lett volna, ha nem tudja, miért nem bújok vele ágyba. Gergő aggódott értem, olvasgatott az interneten, így talált rá a patikában recept nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrémre, amely tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, gátolja a kórokozók szaporodását, és támogatja a saját Lactobacillus-flóra megerősödését. Gyorsan be is szerzett nekem egy dobozzal, mert az antibiotikumszedés mellett a hüvelyt védő jó baciknak szükségük volt a támogatásra. A Vitagyn C nemcsak a kezelés kiegészítésében tesz jó szolgálatot, de akár a BV megelőzésére is használhatjuk.”

Odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt

„Egészen belemerültünk a keresgélésbe, így megtudtuk, hogy mennyi minden lehet befolyással a hüvelyflórára – az antibiotikumok mellett például egyes fogamzásgátlók is károsíthatják. Hormonális okok is állhatnak a háttérben: várandósság idején ugyancsak gyakori a BV, jó tudni, hogy a Vitagyn C-t – az orvossal egyeztetve – terhesség és szoptatás idején is lehet alkalmazni. Sok cikkben szerepelt, hogy a gyakori irrigálás is felboríthatja a hüvely természetes egyensúlyát, ahogyan az illatosított tisztálkodószerek sem igazán hasznosak. Az immunrendszerem erős, nem dohányzom és csak ritkán iszom alkoholt, szóval ezek nálam nem játszanak. Az olvasottak alapján viszont felülvizsgáltam a bugyis fiókot, megszabadultam a csinos, ám szoros és műszálas daraboktól, helyettük pamut alsókat vettem. A tangákat is száműztem: kiderült, hogy a vékony kis pántok remek „összeesküvők”, kiválóan tudják „szállítani” a bacikat a gáttájékon a végbél és a hüvely nyílás között – kicsit fájt a szívem értük, de biztos vagyok benne, hogy a tangák kiebrudalása nem tud megakadályozni abban, hogy elcsábítsam a leendő férjemet.”

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

Exit mobile version