Innen veheted észre, ha a pasid depresszióval küzd (x)

hirdetés | 2024. Szeptember 02.
A depresszió rejtőzködő betegség, amelyet férfiaknál még nehezebb felismerni, aminek több oka is van. Egyrészt ők hajlamosabbak a stresszre és a túlfeszített életvitelre fogni a panaszaikat, másrészt a depresszió náluk sokszor más tünetekkel jelentkezik, mint a nőknél.
Innen veheted észre, ha a pasid depresszióval küzd (x)

Ezek a depresszió sajátos jelei férfiaknál

Lehangoltság, energiahiány, érdektelenség, testsúlyváltozás, alvászavarok – a legtöbbször ezeket a tüneteket társítjuk a depresszióhoz. A férfiaknál azonban más jelekre is oda kell figyelnünk. Náluk jellemzőbb a belső feszültség, a nyugtalanság, ami ingerlékenységben, dühkitörésekben nyilvánulhat meg. Gyakrabban szenvednek fizikai tünetektől is: előfordulhat, hogy fájlalják a hátukat, a fejüket, vagy emésztési problémákkal küszködnek. Árulkodó lehet az is, ha a munkába temetkeznek, vagy az őket nyomasztó, meghatározhatatlan érzések elől próbálnak más dolgokba menekülni: szerencsejátékba, túlzott alkoholfogyasztásba, esetleg illegális szereket kezdenek el használni.

Depresszió a párkapcsolatban

A párkapcsolatokban nem mindig könnyű felismerni, ha valami nincs rendben. Különösen igaz ez akkor, ha a párunk depresszióval küzd, hiszen a férfiak gyakran nehezen fejezik ki érzéseiket, és inkább magukba zárkóznak. Ha időben észrevesszük a figyelmeztető jeleket, segíthetünk, hogy ne maradjon egyedül a problémáival.

1. Távolságtartóvá válik

Ha a párunk hirtelen visszahúzódó lesz, kevesebbet beszél velünk, és elkerüli a közös programokat, az intő jel lehet. Már nem mesél arról, hogyan telt a napja, és gyakrabban vonul el a szobájába, mint korábban. Ezt a viselkedést a depresszió okozhatja, amely során az ember elveszíti az érdeklődését a külvilág iránt, és inkább a saját belső világában él.

2. Nem talál örömet a közös tevékenységekben

Az is utalhat depresszióra, ha a párunk mostanában már nem lelkesedik azokért a közös hobbikért, tevékenységekért, amelyekért korábban rajongott – beleértve a szexet is. Az érdeklődés elvesztése és a libidó csökkenése különösen megterhelheti a párkapcsolatot.

3. Gyakori dühkitörések

A depresszió a férfiaknál sokszor nem csendes szomorúságként jelenik meg, hanem épp ellenkezőleg: hangos dühkitörésekkel reagálhatnak egészen apró kellemetlenségekre is, és eléggé változékony lehet a hangulatuk. A gyakori dühkitörések arra utalhatnak, hogy valami mélyen nyomasztja őket, és ezt nem tudják megfelelően kezelni.

4. Alvásproblémák

Az alvászavarok gyakori kísérői a depressziónak. Ha a párunk az utóbbi hetekben nehezen alszik el, vagy gyakran felriad éjszaka és nem tud visszaaludni, vagy éppen állandóan fáradt, és több alvásra van szüksége, mint korábban, az is utalhat depresszióra.

5. Valóságtól való elfordulás

A valóságtól való menekülés is figyelmeztető jel lehet. Ha a párunk egyre többet néz tévét, vagy elmerül a videojátékok világában, többet iszik, mint korábban, esetleg más tudatmódosító szereket kezd használni, az annak a jele is lehet, hogy nem tud szembenézni az őt terhelő érzésekkel.

6. Beteges féltékenység

A depresszió rontja az önértékelést, csökkenti az önbizalmat, és irreális félelmeket szülhet. Ha a párunk az utóbbi időben féltékenyebbé vált, állandóan attól tart, hogy elhagyjuk, vagy megkérdőjelezi az iránta táplált érzéseinket, az fegyelmeztethet bennünket arra, hogy depresszióval küzd. Az ilyen bizalmatlanság komoly kihívások elé állíthatja a kapcsolatot.

Mit tehetünk, ha a párunk depresszióval küzd?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megértőek és türelmesek legyünk. Vegyük komolyan az érzéseit és a problémáit, ne kérjük, hogy „csak szedje össze magát”. Ehelyett figyeljünk oda rá, hallgassuk meg empátiával, és biztosítsuk arról, hogy mellette állunk. Bátorítsuk, hogy keressen professzionális segítséget, például egy pszichológust vagy pszichiátert, de ne erőltessük rá ezt a döntést, mivel az ő elköteleződése kulcsfontosságú a gyógyulásban. A közös tevékenységek, mint a sétálás vagy a közös étkezések segíthetnek abban, hogy kiszakítsák őt a bezárkózásból. Ne felejtsünk el saját magunkra is figyelni, hiszen a partnerünk támogatása érzelmileg megterhelő lehet – szükség esetén mi is kérhetünk támogatást egy szakembertől vagy egy támogató csoporttól.

Remotiv extra: segít a lélek napsugara

Az enyhe depresszió tünetei ellen a gyógynövények erejét is segítségül hívhatjuk. A vény nélkül kapható Remotiv extra orbáncfűkivonatot tartalmaz – ezt a gyógynövényt a lélek napsugarának is hívják, és évszázadok óta használják lelki nehézségek esetén. A Remotiv extra igazoltan hatásos az enyhe depresszió kezelésére, enyhíti a belső nyugtalanságot, javítja a hangulatot, fokozza a motivációt.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Exit mobile version