Ha ismerősek ezek az érzések, lehet, hogy depresszióval küzdünk (x)

hirdetés | 2024. Szeptember 13.
A depresszióval járó érzésekről sokszor nehéz beszélni, és a magunkkal vívott küzdelem teljesen felemésztheti az erőforrásainkat. Mutatjuk, melyek azok a gyakori érzések, gondolatok, amelyek nemcsak átmeneti szomorúságra, hanem depresszióra utalnak.
Ha ismerősek ezek az érzések, lehet, hogy depresszióval küzdünk (x)


Elszigeteltség, kimerültség, tehetetlenségérzés, bűntudat – néhány azok közül a tünetek közül, amelyeket a depresszióval küzdők nap mint nap megélnek. Bár népbetegségről van szó, az állapotot övező tabuk miatt még mindig nem tudunk eleget a sokakat érintő hangulatzavarokról. Következzen az öt leggyakoribb érzés, amelyet depressziósan tapasztalhatunk!

1. „Úgy érzem, mintha nem én irányítanám az életemet, csak a partvonalról nézném a történéseket”

Időről időre mindannyian kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe, amikor elveszítjük a kontrollt. Ha tartósan lehangoltak vagyunk, ez a tehetetlenségérzés állandósul. Egy kedélybeteg a saját életét úgy éli meg, mintha egy focimeccsen ülne a pálya szélén: látja az eseményeket, de nem tud beavatkozni, tehetetlen és kívülálló marad. Az irányítás hiánya pedig nagyon fájdalmas tud lenni.

2. „Senkivel sem tudom megosztani azt, ami bánt”

A depresszió egyik leggyakoribb tünete a befelé fordulás és a visszahúzódás a szociális élettől. A hangulatzavarral küzdő ember lelassul, folyton fáradt, eltűnik az öröm az életéből, mindent szürke szemüvegen át lát. Sokkal nehezebben kel fel reggel az ágyából, megerőltető számára kimozdulni a lakásból, más emberekkel találkozni, esetleg beszélgetni velük. Nehezen éli meg a magányt és az izolációt, mégsem tud tenni ellene.

3. „Úgy érzem, semmihez sincs erőm, annyira kimerült vagyok”

Az örömtelenséggel vívott küzdelem felemészti a mentális energiatartalékokat, és állandó, ólmos kimerültséget okoz. Nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is. A depresszióval küzdőknek sokszor az is kőkemény harc, hogy felkeljenek az ágyból és legalább az alapvető igényeikkel foglalkozzanak. Ilyenkor könnyen elhanyagolhatják magukat, hiszen a kimerültség miatt olyan tevékenységeket is szabotálhatnak, mint a fésülködés, a zuhanyozás, a fogmosás, a mosás és a takarítás. Ez a kimerültség különbözik a mindennapi életben tapasztalt fáradtságtól, mert bénító hatása van. Olyan tevékenységhez sincs erejük, amelyet korábban kifejezetten szerettek.

4. „Rettenetes gondolatok kínoznak”

A depresszióval küzdőknél gyakoriak az önkárosító, sötét gondolatok, amelyek eluralhatják az elméjüket, és ezek miatt állandóan szoronghatnak is. Ezek olyan ijesztőek és kínzóak lehetnek, hogy aludni sem tudnak miattuk.

5. „Hihetetlen, mennyire gyenge és értéktelen vagyok”

A társadalmi előítéletek miatt sok hangulatzavarral küzdő ember gondolja azt, hogy az ő hibája, hogy rosszul van, és bűntudatot érez az állapota miatt. Pedig a depresszióról nem tehet senki, ahogyan arról sem, ha egy baleset miatt eltörik a lába. Ez is egy betegség, amely idővel és megfelelő segítséggel elmúlik.

Fontos! Ha a társunk vagy valamelyik családtagunk depresszióval küzd, az számunkra is megterhelő lehet. A hangulata változékony, ezért nem tudjuk kiszámítani a reakcióját. Akármilyen nehéz is, türelmesnek kell maradnunk, mert azzal biztosan nem segítünk, ha konkrétan megmondjuk neki, hogy miért és hogyan kellene összeszednie magát. Megbélyegzés és nyomásgyakorlás helyett próbáljuk meg értően meghallgatni őt, és javasoljuk neki, hogy kérje szakember segítségét. Mi se halogassuk a segítségkérést, ha úgy érezzük, jól esne ebben a nehéz helyzetben a szakszerű támogatás!

Remotiv extra: orbáncfűkivonattal az enyhe depresszió ellen

Tartós lehangoltság esetén a gyógynövények is segíthetnek. Enyhe depressziós panaszokra próbáljuk ki az orbáncfűkivonatot tartalmazó Remotiv extrát! Az orbáncfüvet már az ókorban is alkalmazták főleg fájdalomcsillapításra, a 20. század második felében pedig tudományosan is bizonyították, hogy alkalmas az enyhe depresszió kezelésére. A Remotiv extra klinikailag igazoltan csökkenti az enyhe depresszió tüneteit, javítja a hangulatot, és fokozza a motivációt. Hangulatjavító hatására – egyéni érzékenységtől függően – 10-14 napos gyógyszerszedés után lehet számítani, és érdemes kúraszerűen alkalmazni. A Remotiv extrát nem kell orvossal felíratnunk, ezt a növényi gyógyszert recept nélkül is megvehetjük a patikában.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Exit mobile version