Csalfaság, megcsalás 50 felett? Igen, lehetséges!

nlc | 2024. Október 07.
50 éves kor felett is zajlik a szerelmi élet. Olyannyira, hogy egyes felmérések szerint a legtöbb házasság ebben az életszakaszban megy tönkre, amiben többé-kevésbé a csalfaság is szerepet játszik.

Az utóbbi évtizedekben világszerte ugrásszerűen megnőtt a válások száma az 50 éven felüliek körében. Különböző felmérések szerint az 50 éves és annál idősebb amerikai felnőttek körében a válási arány 1990 és 2010 között megduplázódott, a 65 év felettiek esetében pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt. Susan Shapiro Barash a női hűtlenséget tanulmányozta az elmúlt évtizedekben, és arra jutott, hogy a „szürke ügyek” – az 50 feletti korosztály félrelépései – mára meglehetősen gyakorivá váltak. Mi lehet ennek az oka?

(Fotó: Getty Images)

Kirepülnek a gyerekek

Amikor a gyerekek felnőnek, és kirepülnek a családi fészekből, sokan érzik úgy, hogy eljött végre az idő, amikor magukkal is foglalkozhatnak. „A szülőszerep elvesztése miatt keletkezik egy szerepdeficit. Ilyenkor fontos, hogy a szülőpár képes legyen a felszabaduló idejében tudatosan egymás felé fordulni. Ha az elmúlt hosszú időszakban a két ember csak szülőként működött, de mint férfi és nő elidegenedett egymástól, akkor óriási üresség és idegenség lesz úrrá a lakásban. Sokan ilyenkor kezdenek keresni a házasságon kívül olyan élményeket, kapcsolatokat, amelyekben megélik, hogy még vonzóak, potensek, értékelik őket, és ezekbe a kapcsolatokba gyakran olyan mélyen belesodródnak, hogy az a házasságukat veszélyezteti” – mondta dr. Komlósi Piroska, klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta.

Harc a ráncokkal és az öregedéssel

Vannak nők, akik fiatalabb férfiak társaságában képesek csak megélni 50 felett a nőiességüket. Szükségük van visszaigazolásra, hogy nem jelentéktelenek, hanem igenis vonzóak és értékesek, akikért élnek-halnak. Új színt, új lendületet adhat egy ilyenfajta kapcsolat, amelyben el lehet feledkezni egy picit a korról, a klimax okozta kellemetlenségekről és a ráncok mélyüléséről.

Támogatás felsőfokon egy új kapcsolatban

Azok a nők, akik félreléptek 50 felett, leginkább azt emelték ki, hogy túlterheltek a munka, a gyermekekről/unokákról való gondoskodás és a háztartási kötelezettségek miatt. Elvesztették nőiességüket, boldogtalanok, a mindennapi teendőkben pedig a férjük általában nem segít, nem megértő. Amikor ilyen helyzetben betoppan egy új férfi, különlegesnek látja őket, amilyennek a férjük nem. Új élményeket, bókokat, ajándékokat, meglepetéseket és meghitt perceket hoz a friss kapcsolat, amelyek segítségével a szürke hétköznapok ismét színessé válnak.

Summa summárum: egy jól működő kapcsolatért nagyon sokat kell dolgozni nemcsak fiatalkorban, hanem később is. Figyeljünk egymásra, kommunikáljunk, és éljük meg a mindennapokat, legyünk hálásak a párunkért!

Exit mobile version