A siker 7 összetevője – ahogyan a sikeres emberek látják

nlc | 2014. Március 17.
A tehetség semmire nem garancia. Egy mondás szerint akit negyven évesen is csak tehetségesnek lát a környezete, nem pedig sikeresnek, annak nincs mivel büszkélkednie. A sikeres élethez a tehetség mellett még számos dolgot kell saját magunknak hozzáadnunk. Listáztuk a legfontosabbakat.
A siker 7 összetevője - ahogyan a sikeres emberek látják


1. Kitartás

Nem azoké a siker, akik sohasem buktak el, hanem azoké, akik elbuktak, és ismét felálltak belőle. – Kimi Raikkönen

Nincs talán még egy olyan fontos összetevője a sikernek, mint a kitartás. Ez a képesség – amely ráadásul igen hatékonyan fejleszthető – minden nehézségből, kudarcból ki fog segíteni, és legyőzhető vele minden akadály, amit ember legyőzni képes. Ha tehetséges vagy és akkor is, ha nem, ezt a képességet fejleszd magadban mindenek előtt, ha sikerre vágysz. Ha gyermeked tehetségesnek tűnik, de kitartása nem az igazi, inkább ez utóbbi csiszolgatásával foglalkozz.

2. Szorgalom

A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni. – Arnold Schwarzenegger

A szorgalom és a kitartás édes testvérek. Szorgalmas, rendszeres munka nélkül a nagy zsenik sem jutottak volna messzire. Az általunk olyannyira csodált sikeres és tehetséges emberek szinte valamennyien kiemelik: a sikerük titka csak kis mértékben a tehetség, döntő részben a szorgalomnak és a kitartó munkának köszönhetik eredményeiket.

3. Empátia

Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból. – Henry Ford

Mind közösségi lények vagyunk – tisztelet a kivételnek –, és szükségünk van a minket körülvevő emberek szeretetére, támogatására. Megértés és szociális érzékenység híján nem várhatjuk, hogy a társadalom befogadjon. Az, aki jól ért az emberekhez, nyitott és elfogadó mások felé, képes megtalálni a helyét a közösségekben, minden dolgát könnyebben viszi sikerre.

4. Önmanagement

Egyetlen rothadt almával is lehet jól menő gyümölcsboltot nyitni. Minden a kereskedő fantáziáján és elhitető képességén múlik. – Moldova György

El is kell tudni adni magad. Enélkül hiába van “jó portékád”, a siker el fog kerülni. Ugyanakkor, ha megtanulod ennek fortélyát és fantáziával, ügyesen kufárkodsz, eléred a céljaid.

 


5. Önbizalom

Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam. – Coco Chanel

Vállalnod kell önmagad, még ha más is vagy, mint a többiek. Kell, hogy bízz magadban és szeresd, aki vagy, mert ebből tudsz majd erőt meríteni, ha kudarc ér.

6. Önismeret

Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat. – Bill Gates

Az önismeret az önbizalom egyik talpköve. Ez fog segíteni, hogy jól jelöld ki a céljaid és ez tart majd józanul a sikerek idején is. Ha folyton csak kudarcok érnek és mindig ugyanabba a hibába esel, valószínű, hogy hibás kép él benned magadról.

7. Humor

A humor mint kommunikációs rendszer, mint környezetünk szondája – amely megmutatja, hogy mi is folyik éppen – a lehető legvonzóbb eszköz környezetünk ellen. Nincs elmélete, viszont azonnali élményt nyújt, és sokszor a legjobb módszer a nézőpontváltáshoz. – Marshall McLuhan

Ez a faktor bizony adomány. Vagy van valakinek, vagy nincs, a humor nem tanulható. Bár nélküle is elérhető szinte minden, azért mégis sokkal könnyebb annak végigverekednie magát az életen, akinek ebből az adományból jutott.

 

 

Exit mobile version