Alma hússalátával töltve

jancsi bá | 2002. Augusztus 01.

Hozzávalók






• 4 db nagyobb savanykás ízű alma
• 1 db citrom
• 100 g burgonya
• 100 g konzerv uborka
• 200 g sertés párizsi
• 1 db tojás
• 3 dl olaj
• 0,5 dl tejszín
• só, őrölt bors, mustár


Elkészítése

A tojást szétválasztjuk. A sárgájához kevés mustárt és citromlevet adva állandó erőteljes keverés mellett először cseppenként, majd folyamatosan csurgatva hozzáadjuk az olajat (majonéz készítése). Az elkészült mártást hűtőszekrénybe tesszük. A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk az uborkával és a párizsival együtt.

Az almát megmossuk, tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk. A kivájt gyümölcsöt is a burgonyához hasonlóan felvágjuk, és hozzáadjuk. A kivájt almát és a kalapot citromlével ízesített vízben megabáljuk, a vízbe téve újraforrásig hagyjuk benne, majd kivéve lecsurgatjuk és kihűtjük. Az elkészített majonéz felét a tejszínnel annyira felhígítjuk, hogy a feldarabolt anyagokat összefogja, ne folyjon szét. Az összekevert alapanyagokat sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, hűtőszekrénybe tesszük kb. fél óráig, majd megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, és a kivájt almákba töltjük, végül a levágott szeleteket visszahelyezzük a betöltött almákra.

Amennyiben megmarad a salátából, a tál aljára helyezzük, rátesszük a megtöltött almákat és az éppen otthon lévő zöldséggel vagy gyümölccsel díszítjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. A megmaradt majonézt a maradék tejszínnel tartárrá alakítjuk, és az alma mellé külön tálaljuk.

Exit mobile version