A szülői örökség

Milumil | 2014. Szeptember 22.
"Egy apa a fia első hőse és a lánya első szerelme!" – tartja a mondás, ami egy kis költői túlzással ugyan, de igaz. Minden szülő a gyermeke(i) példaképe, és mi igyekszünk is a legjobb példát mutatni nekik mindenben. Óvjuk, tanítjuk, terelgetjük őket annak reményében, hogy ezzel megkönnyítjük későbbi életüket.
A szülői örökség

Gyermekeink csendben szívják magukba az otthon látottakat, ahogyan anno mi is tettük, így – ha akarjuk, ha nem – beléjük rögzülnek szokásaink. Ez ijesztő lehet számunkra, hiszen gondoljunk csak vissza, hányszor kívántuk azt, hogy “Nehogy olyan legyek, mint anyám!”, viszont ez a példamutatás lehet egy tudatos “jótevő fegyver” is, ezért ne féljünk élni ennek lehetőségével!

A szülői minta nemcsak emberi mivoltukban határozza meg későbbi személyiségüket, hanem szokásainkra is nagy hatással van. Ilyen tanult szokás lehet a táplálkozás is. Természetesen nem az lesz a mérvadó, amit prédikálunk nekik arról, hogy miért fontos, mennyire fontos egészségesen táplálkozni, élni, hanem az, amit látnak: mi magunk hogyan étkezünk, sportolunk.

Több felmérés is azt igazolja, hogy a gyerekek megfogadják szüleik tanácsát és nyitottak az egészséges étkezésre, ha azt látják szüleiktől, hogy ezt tényleg fontosnak tartják. Különösen igaz ez akkor, ha rendszeresen együtt táplálkozik a család és nem a tévé előtt ülve étkeznek a reklámokat nézve, hiszen ezeknek a reklámoknak káros, csábító, rossz hatásuk lehet.

Persze a gyerekek soha nem a répáért fognak sírni a boltban, hanem a csokiért és cukorkáért, de ha játékosan és kitartóan közelítjük meg a kérdést, a legválogatósabb gyerekéknél is sikereket érhetünk el. Segítségül bevethetünk néhány trükköt is! Íme, néhány tipp:

Nem elég az étkezésekre figyelnünk! Fontos, hogy szem előtt tartsuk azt is, hogy elegendő és megfelelő folyadék kerüljön a cumisüvegbe vagy a pohárba. Lehetőleg kerüljük a cukrozott, szénsavas italokat, hiszen ennél sokkal egészségesebb innivalók is vannak. A tejitalok fogyasztása a gyermekek számára a legfontosabb, hiszen kalciumot, fehérjét, D-vitamint is tartalmaznak, ami építi szervezetüket napról napra!

További információk

Exit mobile version