Amik nem hiányozhatnak az étrendből – a fehérjék szerepe gyermeked fejlődésében

Milumil | 2014. Szeptember 22.
A csecsemők és kisdedek egészséges fejlődésének legfontosabb feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és tápanyag-összetételű táplálékot kapjanak. A táplálás fontos az optimális súlygyarapodás biztosításához, valamint befolyásolja a csontok kialakulását, a mozgásfejlődést, valamint az értelmi és érzelmi élet alakulását is.

Miért fontos a fehérje a gyermek étrendjében?
A fehérjék az emberi test építőkövei. Nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, az energiaellátásban, valamint szerepet játszanak az emberi test felépítésében és működésében. A fejlődésben lévő kisgyermek egészséges étrendjéből a fehérjék nem hiányozhatnak. Minden egyes nap biztosítani kell számára a megfelelő fehérjebevitelt, de ügyelni kell arra is, hogy ne kapjon túl sok fehérjét.

A fehérjéknek két csoportját különböztetjük meg:
– Állati eredetű fehérjék: hús, tojás, hal, tej- és tejtermékek
– Növényi eredetű fehérjék: gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak (magas fehérjetartalommal rendelkezik a lencse, a bab, a sárgaborsó, a rizs és a szója)

Az anyatej optimális mennyiségben tartalmaz fehérjét, ezért nincs okod aggodalomra, ha gyermeked számára elegendő az anyatej mennyisége. Amennyiben nem lehetséges, hogy gyermeked anyatejjel tápláld, az optimális fehérjebevitelről csecsemőtápszerekkel, egyéves kor felett pedig Junior gyerekitalokkal gondoskodhatsz.

A tehéntej adását sok szakember 3 éves korig nem javasolja. Magas fehérje- és nátriumtartalma túlzottan megterhelő lehet az 1–3 éves gyerekek veséjének és emésztőrendszerének. Vas-, A- és C-vitamin-tartalma pedig alacsonyabb, mint amire a gyermek szervezetének szüksége van.
A Junior gyerekitalt az 1 év feletti kisgyermekek tápanyagigényeinek megfelelően fejlesztették ki. Az adott életkornak megfelelően tartalmaz A-, C-, D-vitamint és ásványi anyagokat, így hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.
Egyes Junior gyerekitalok speciális élelmi rosttartalma (oligoszacharidok), pedig elősegíti a bélflórában található jótékony baktériumok szaporodását is. Napi 2 pohár (2×250 ml) gyerekital fedezi gyermeked fehérjeszükségletének jelentős részét. Az ajánlott napi fehérjeszükséglet kisdedkorban (1–3 év között) 1,2 gramm/testsúlykilogramm.

A Junior gyerekital vegyes étrenddel kiegészítve biztosítja a totyogók fejlődéséhez szükséges fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

További információk

Exit mobile version