Az immunrendszer támogatása kisgyerekkorban

Milumil | 2014. Szeptember 22.
Egészségünk alapja, legfőbb védelmezője az immunrendszerünk, ami 3 éves korig folyamatosan fejlődik. Ha ebben a kezdeti időszakban támogatjuk gyermekünk immunrendszerét, akkor jó eséllyel megalapozzuk annak helyes működését felnőttkorra is. Felsorolunk néhány hasznos tanácsot, hogyan is érhetjük el a legkedvezőbb eredményt.

Az immunrendszer szervezetünk védekezőmechanizmusa, sejtjeink, szöveteink és szerveink összehangoltan működtetik, hogy segítségével megbirkózzunk a betegségekkel. Az immunrendszer fő feladata, hogy ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse.

 

Immunitásunk lehet velünk született és természetesen vagy mesterségesen szerzett. A velünk született immunitás a fehérvérsejtekre, a gyomornedv baktériumölő hatására, illetve a nyálkahártyáinkra támaszkodik. Amennyiben egy kórokozó megtámadja szervezetünket, az immunrendszerünk aktivizálódik. Ha sikerül legyűrnie a betegséget, “megjegyzi”, milyen eszközt használt a küzdelemhez, így, ha legközelebb is megfertőz bennünket az adott anyag, a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz. A mesterséges immunitás kialakítása rendszerint védőoltásokkal történik, amelyek legtöbbször legyengített kórokozókat tartalmaznak. A hatás hasonló: szervezetünk “megtanulja”, mit is kell mozgósítania és a legközelebbi alkalommal már ezeket az anyagokat felhasználva gyógyítja meg önmagát.

Gyermekünk immunrendszerét pár hasznos tanács betartásával támogathatjuk hősies harcában.

Gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk mindig elegendő folyadékot igyon.
A folyadék elsősorban legyen víz, vitaminban gazdag gyümölcslé, tejital. Kerüljük a cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel készült üdítőket. Alapvetően fontos továbbá, hogy a gyermek életkorának megfelelően alaposan kialudja magát. Az alvás során testünk folyamatosan javítja magát és energiával töltődik fel. Bizonyított, hogy a cukor “elnyomja” az immunrendszert. Minél kevesebb cukrot adunk kicsinknek – annál jobb.

Az immunrendszer erősítése szempontjából az A-, C- és D-vitaminok a legfontosabbak. A leghatékonyabb természetes vitamin- és ásványianyag-források a friss gyümölcsök és zöldségek. A gyümölcsök közül is az eper, a sárgadinnye, a szeder, a citrusfélék, a sárgabarack, a banán, a zöldségek közül pedig a paradicsom, a brokkoli és a spenót tartalmazzák a legtöbb vitamint.

Mozgassuk meg az egész családot, ha tehetjük, minden nap!  Legyen szó csak sétáról, biciklizésről, fociról, vagy sárkányeregetésről – a mozgás testünk valamennyi funkciójára jótékony hatással van. Gyermekünket kínáljuk gyakran joghurttal. A joghurt segít egyensúlyban tartani az emésztőrendszer egyensúlyát, továbbá gazdag kalciumban is, ami a csontok fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Testünknek ahhoz, hogy egyensúlyban legyen, szüksége van bizonyos mennyiségű telítetlen zsírra, elsősorban omega–3-ra, amelyet nagy mennyiségben tartalmaznak bizonyos halak, például a lazac, de gazdag omega–3-ban például a lenmagolaj is. Sajnos a magyar lakosság igen kevés halat fogyaszt, de a lenmagolajat akár bátran be is “csempészhetjük” a gyermek legtöbb ételébe – észre sem fogja venni. Néha a gyermek immunrendszerének a szokásosnál is nagyobb támogatás szükséges ahhoz, hogy megbirkózzon a kórokozókkal. Ilyen esetekben játszhatnak fontos szerepet a különböző táplálékkiegészítők. A prebiotikumok elősegítik egyes ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását, valamint segítségükkel a béltartalom úgynevezett hasznosbaktérium-tartalma nő.

 

A speciálisan gyermekeknek, különösen az 1–3 éveseknek szánt, vitaminnal dúsított élelmiszerek – mint például a Junior gyerekitalok – is igen hasznosak lehetnek. Mindezek mellett az is kiemelkedően fontos, hogy jó példával járjunk elöl. Sokkal egyszerűbb a gyerekeket egészséges életmódra tanítani, ha azt látják, hogy szüleik is úgy élik mindennapjaikat, ahogy például azt az ehhez hasonló cikkek javasolják.

Kiszolgáltatottabbak a D-vitamin-hiányos gyermekek? 

További információk

 

Exit mobile version