Közösségbe szoktatás: mikor, hogyan?

Milumil | 2014. Szeptember 22.
Beszoktatás: előbb vagy utóbb, de minden család találkozik ezzel a kifejezéssel a kisgyermek első hat évében. A beszoktatás célja lélektani szempontból kettős. Egyrészt arra kell törekednünk, hogy a kicsi szeparációs félelmeit minél inkább csökkenteni tudjuk, másrészt segítséget kell adnunk neki abban, hogy mihamarabb kialakuljon benne az a fajta biztonságérzet, amely ahhoz szükséges, hogy elfogadja a számára először új és idegen helyzetet. Ez az időszak senkinek sem könnyű, de alapos felkészüléssel, figyelemmel és türelemmel átvészelhető.

Az, hogy mikor kerül közösségbe a kicsi, a legtöbb esetben sajnos nem csak a szülők személyes döntésén múlik – anyát és/vagy apát várja vissza a munka világa, a nagycsalád intézménye már a múlté, nincs, aki vigyázhatna a kisgyerekre. Ma már a legtöbb szakember egyetért abban, hogy az optimális az lenne, ha a kicsik 2-3 éves korukig a családban maradhatnának. De ha sikerül is 2-3 évig szinte “együtt lélegezni”, a szoros szimbiózis megbontása mindkét résztvevő fél számára nagy nehézséget jelent. Íme pár tanács, hogy egy kicsit könnyebb legyen:

 

 

Az első elválás a szülőktől nagyon jelentős esemény, sok mindent meghatároz a jövőre nézve is. Törekedjünk tehát arra, hogy ne sérüljön gyermekünk bizalma, legyünk türelmesek és megértőek. Ha mindent jól csinálunk, reménykedhetünk abban, hogy  évtizedek múlva a következő nagy lépést – a “fészekelhagyást” – is könnyen vehetjük majd …

További információk

Exit mobile version