Ma már minden szakember egyetért abban, hogy egyéves kor előtt semmiképpen se vezessük be a tehéntejet a gyermek étrendjébe. Ajánlott hároméves kor után megismertetni a gyermeket a tehéntejjel, hiszen ekkora áll készen a kis gyomra arra, hogy a benne található fehérjét meg tudja emészteni. A tehéntej nem felel meg a csecsemők és a kisdedek táplálékigényének és a szervezet érettségének, mert a fehérje- és nátriumtartalma igen magas, ezek megterhelhetik a kicsik veséit és emésztőrendszerét. A vitamintartalma viszont nagyon alacsony, nem éri el azt az értéket, amelyre kisgyermekkorban szükség van.
A kalciumszükséglet kielégítése érdekében a gyermek étrendjében ugyanakkor meg kell jelennie a megfelelő mennyiségű tejterméknek. Főként a savanyított, fermentált tejtermékek kerülhetnek szóba. A sovány túró és sovány sajt, a natúr joghurt, a kefir már körülbelül nyolc hónapos kortól adhatóak a babának. A savanyított tejtermékek azért mások, mint a nyers tej, mert készítésük során a tejben található egyik fehérje, a kazein könnyebben emészthető anyagokká alakul át, így ezek nagyobb biztonsággal adhatóak. Fontos, hogy a tejterméket fokozatosan vezessük be a baba étrendjébe, közben pedig figyeljük a baba reakcióit. Amennyiben tünetet észlelünk (kiütés, hasmenés, hasfájás), akkor jelezzük a gyermekorvosnak.
Az anyatej kiváltására a kiegészítő tápszerek egy speciális, vassal dúsított formája ajánlott. Ezt a boltok polcain a “3”-as számmal jelölik. A tápszer is tehéntejből készül, de a tehéntej összetevőit módosították benne úgy, hogy teljes egészében megfeleljenek a csecsemők és kisgyermekek táplálkozási igényeinek. Egyéves kor után pedig javasolt a tápszerről junior gyerekitalra váltani, ugyanis ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma az 1–3 éves korosztály számára pont megfelelő.
Tejtermékek a tipegők étrendjében