Tiszta egészség

A program támogatója:

A program támogatója:

Tudtad?

Évi egy fürdés is elég volt a középkorban

Érdekel

Iskolai mosdó: “Elég gáz ez a helyzet”

Érdekel

A szappan élete

Érdekel

Ezek a legfontosabb vívmányok

Érdekel

15 iskola, több ezer boldog gyerek: mosdókat újítottak fel

Lehet bármilyen tiszta egy mosdó, ha egy bizonyos idő után nem újítják fel, sorra jelentknek a komoly problémák. Aztán bekövetkezik az is, hogy használatatlanná válik a helyiség. Ha ez az otthonunkban történik, nincs mit tenni, fel kell újítani a mosdót. De mi van akkor, ha az iskolai illemhelyeket eszi meg az idő vasfoga?

Érdekel

Hallottál már a pottyantós vécékről?

A manapság oly hétköznapinak tekinthető angol vécé talán nem is annyira mindennapi. A világ számtalan részén ma sem tudják, mi az. Sőt, nagyanyáink sem ismerték. Te hallottál már a pottyantós vécéről? Ők még jól emlékeznek az „élményre”, amikor egymás mellett ülve és „pottyantva” beszélgettek. A videóból meghökkentő, de annál érdekesebb történetet ismerhetsz meg a 20. századi higiéniáról.

Érdekel

Te betartod ezeket a higiéniai alapszabályokat?

Létezik néhány alapvető higiéniai szabály, amelyek egyszerűek, valójában a napi rutin részét képezik. Mégsem mindenki követi őket pontosan. Vajon tudod, milyen a helyes kézmosás? És a fogaidat vajon megfelelően ápolod? A sminket hogyan mosod le? Íme a tökéletes higiénia és tisztálkodás szabályai.

Érdekel

Hol laknak a bacilusok? – gyerekszáj-videó

A gyerekek megfejtik, mi mindent lehet tudni a bacilusokról. Elmondják, hogyan néznek ki, hol élnek, milyen helyeken „találkozhatnak” velük, és miért veszélyesek az egészségre. Imádni valóan aranyos gyerekszáj-videó következik.

Érdekel

Iskolásokat kérdeztünk, hogyan mosnak kezet

Cuki videó következik, amelyből kiderül, a kisiskolások szerint miért annyira fontos kezet mosni. A gyerekek azt is elárulják, mennyi ideig tart egy alapos kézmosás és egyáltalán, mi a célja. Elmés és mosolyt fakasztó válaszok a legegyszerűbbnek tűnő kérdésekre.

Érdekel

Iskolai mosdó: „Elég gáz ez a helyzet”

Egy nagymamát és az unokáját kérdeztük arról, milyen viszonyok uralkodtak, uralkodnak az iskolai mosdókban. A második cikkben az unoka, Dóri mesél az iskolai élményeiről, arról, hogy bár megszokták a helyzetet, nem szabadna ilyen körülményeknek uralkodni az iskolákban.

Érdekel

„Nem voltak vécék, kijártunk az udvar végébe a kerti budikba”

Egy nagymamát és az unokáját kérdeztünk arról, milyen viszonyok uralkodtak, uralkodnak az iskolai mosdókban. Az első cikkben a nagymama, Erzsi néni mesél az iskolai élményeiről, arról, hogy szerinte a higiénia nem azon múlik, hogy milyen évet írunk.

Érdekel

15 iskola, több ezer boldog gyerek: mosdókat újítottak fel

Lehet bármilyen tiszta egy mosdó, ha egy bizonyos idő után nem újítják fel, sorra jelentkeznek a komoly problémák. Aztán bekövetkezik az is, hogy használhatatlanná válik a helyiség. Ha ez az otthonunkban történik, nincs mit tenni, fel kell újítani a mosdót. De mi van akkor, ha az iskolai illemhelyeket eszi meg az idő vasfoga?

Érdekel

Higiénia és tisztaság: több ezer gyermek álma vált valóra

Van, hogy a legapróbb segítség is elég ahhoz, hogy az összefogás ereje csodát tegyen. Ki gondolta volna, hogy 5 forintokból diákok életét lehet megváltoztatni?

Érdekel

Ezek a legfontosabb vívmányok, amelyek kényelmessé teszik a reggeledet

Vezetékes víz, vécé, fogkefe, vécépapír – a mindennapi higiénia elengedhetetlen kellékei, amelyeket talán meg sem becsülünk igazán.

Érdekel

A bilinek ott kell lenni az ágy alatt, ha a fene fenét eszik is!

Hiába terjedtek el a kényelmes, higiénikus, szagtalanabb megoldások, a bilihez évtizedekig ragaszkodtunk. Az árnyékszékből pedig kultúr- és filmtörténeti motívum lett. Szubjektív ürítéstörténet.

Érdekel

A szappanbuboréktól a katonafürdetésig: tíz megható kép a közös mosakodásról

Régen sokkal inkább közösségi élmény volt a fürdés, mint ma. Feltúrtuk az archívumot, és megnéztük, hogyan tusoltak, mosakodtak, fröcskölték egymást és fújták a szappanbuborékot nagyszüleink.

Érdekel

A polgári lakástól a hajón át a börtönig: a szappan élete

Ha nincs kád, zuhanyfülke, és víz is csak egy lavórnyi, mindennél fontosabb a szappan; vagyis az, ahogy és ahol használjuk. Ötven-száz éve márpedig a legtöbb háztartásban elképzelhetetlen luxus volt a teli kád. Végignéztük a Fortepan képeit, hogy feltárjuk, milyen élete volt a szappannak a huszadik században.

Érdekel

„A felelősségvállalás és az elfogadás az, amire a legnagyobb szükségük van a gyerekeknek”

A gyermekek higiéniai oktatása már óvodáskorban elkezdődik a védőnők közreműködésével, az ő feladatuk az óvódások egészséges életmódra oktatása. Ám a védőnőkre egyre több adminisztratív munka hárul, és a kötelező szűrővizsgálatok is nagyon megszaporodtak, emiatt az oktatásokra egyre ritkábban kerül sor annak ellenére, hogy fontosságukat senki sem vitatja.

Érdekel
higiénia kézmosás iskola

Évi egy fürdés is elég volt a középkorban

Ma már szinte elképzelhetetlen a legtöbb embernek, hogy ne zuhanyozzon vagy vegyen fürdőt naponta, de nem volt ez mindig így. Egyrészt nem volt vezetékes víz, a lakásokhoz nem tartozott sem kád, sem fürdőszoba, és úgy általában igény sem volt a napi tisztálkodásra, sőt volt egy időszak, amikor a tisztálkodást okolták az emberek a betegségek miatt. Aztán jöttek a járványok, és sok minden megváltozott.

Érdekel