Ablakdíszítés

nlc | 2001. Április 23.
A lakás egyik legmeghatározóbb berendezési tárgya az ablak, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mivel és hogyan tesszük szebbé. Minden országban más és más hagyományai vannak az ablak cicomázásának, vagy épp lecsupaszításának. Egy dolog azonban a világ minden táján lévõ ablakra igaz, azon keresztül jut be a lakásba a fény. Ezt nem árt figyelembe vennünk lakberendezéskor.
  • Egy drapériával ünnepi külsőt kölcsönözhetünk az ablaknak. Csavarjunk be két nagyobb kampót az ablaktok felső sarkaiba, majd fügesszünk közéjük lágy esésű szövetet. A kampókat szövetcsokorral vagy szalaggal rejthetjük el. Ha külön szegélyfüggönytartókat vásárolunk, átfűzhetjük rajtuk a szövetet, és így – két felől aláhulló drapériával – elegánsabbá tehetjük az ablakot.

  • Barkácsboltban kapható, kismérető forgópántokkal keskeny, zsaluzott fatáblákat illeszthetünk össze, s végül takaros redőnykéket tudhatunk a magunkénak. Ezeket az ablakpárkányra állíthatjuk, s így nemcsak a belátást akadályozzuk, hanem az erős napfénytől is védjük a szobát. Ez utóbbi a bútorszövetek, festmények, falra aggatott fotók szempontjából is előnyös, hiszen ezek segítségével hosszabb ideig megőrzik a színüket.

  • A kilátás nélküli ablakokat festett üveggel alakíthatjuk át. A kellékeket barkács- vagy kézművesboltban szerezhetjük be. A célnak megfelelő készletek, egységcsomagok például üvegre is író, alkoholos filctollat vagy öntapadós szalaggal rögzíthető, színes műanyag fóliákat tartalmaznak.

  • Gyermekeink karácsonykor műanyag terítőkkel és műhóval díszíthetik az ablakokat. Különböző origami figurákkal pedig a hétköznapokon is meséssé tehetjük a gyerekszoba ablakát. Manapság kisebb-nagyobb öntapadós csillagokat is vásárolhatunk, vagy otthon is készíthetünk, hogy az ablakra ragasszuk a gyerekek örömére.
  • Exit mobile version