Lakodalmi táncillemtan

nlc | 2001. Július 25.
Nagyanyáink korában könnyebb is volt táncolni, meg nehezebb is. Könnyebb, mert minden rendes fiatal tánciskolában sajátította el az alapokat, a tánclépéseket, s a tánc illemtanát is. No de nehezebb is, mert bíráló tekintetek kereszttüzében kellett táncolni, amelyek azt figyelték, hogy a tanult szabályokat valóban betartják-e.

A tánc szabályai az évtizedek során sokat változtak, de vannak szabályok, amiket — igazodva a kor praktikus átváltozásaihoz —, mégis illik követnünk. Következzék tehát néhány tanács, aminek betartása szinte mindenkitől elvárható egy társasági rendezvényen.


Mit táncoljunk?

Az egyik legnépszerűbb tánc a lakodalmakon a bécsi keringő, bár ez nyitótáncnak egy kicsit gyors. Sokkal jobb, ha az ifjú pár a táncot a lassú, elegáns angol keringővel nyitja meg. Ezután következhet a többi, pergősebb zeneszám is, akár a bécsi keringő, vagy a magyar nemzeti tánc, a csárdás. Mivel a táncban járatlan jegyespárnak az esküvőn az egész vendégsereg előtt kell elfogadhatóan táncolnia, ezért érdemes részt venni egy tanfolyamon, ahol elsajátíthatják a legfontosabb társastáncok alaplépéseit.


A felkérés

Ma már nem feltétlen szabály, hogy csak a férfi kérheti fel táncra a hölgyet. Ugyanúgy megengedhető ez fordítva is. Amikor azonban hölgy a táncrahívó, udvariatlanság nemet mondani. Amikor egy úr bátorodik neki, hogy táncra kérjen egy hölgyet, előtte mérlegelje, hogy cselekedetével kit sérthet meg. Mindenkivel lehet ugyanis táncolni, de a sorrend, hogy kivel kell először, kötelez.




Egy lakodalomban a táncot az ifjú pár nyitja meg, vagy a menyasszony és az édesapja, majd őket követik az örömszülők s csak azután illik másnak is táncba indulni. Ha egy esküvői vacsorán vendégek vagyunk s már nagyon szeretnénk táncolni, de az ifjú pár még nem kezdte meg, várjunk türelmesen, s ha pedig már hosszabb idő eltelt, kérdezzük meg illedelmesen a fiatalokat, hogy esetleg valami köszöntőt vagy mást terveztek még a tánc megkezdése elé, vagy egyszerűen csak megfeledkeztek erről a nagy izgalomban.


A sorrend

A férfiaknak először az asztalnál ülő högye(ke)t kell megtáncoltatni, majd az örömanyá(ka)t, s csak azután illik továbbmenni a szomszédos asztalhoz. Legjobb először letudni a „kötelező” táncokat, s azután az estét a partnerrel tölteni.  A menyasszony és az örömanya megtáncoltatását azonban semmiképpen nem illik kihagyni.  Az örömapának és a vőlegénynek — még ha nagy szerelmében s örömében legszívesebben csak kedvesével táncolna is —, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy mint vendéglátónak szinte minden hölggyel kell egyet táncolnia.


Kosár és petrezselyem

Kosarat adni és kapni még a családi rendezvényeken is lehet. Mindig csak arra kell ügyelni, hogy aki elutasítja a táncot, legyen tapintatos, aki pedig kosarat kap, ne firtassa a miérteket, s főképpen ne sértődjön meg. Azt mindenképpen megkérdezheti, hogy az est további részében még próbálkozhat-e újra.

Lakodalmon s egyéb családi, társas rendezvényeken feltétlenül figyelni kell azon hölgyek megtáncoltatására, akik egyedül érkeztek. Ilyenkor a legjobb, ha a házigazda már az ültetésnél olyan helyet keres neki, ahol kellemes társaságot, esetleg partnert biztosít számára.

Ne féljünk tehát táncra kérni, táncba menni. Persze sokkal jobb, ha előtte kitanultunk néhány alapvető tánclépést. Ám az sem baj, ha nem ismerjük az adott táncot, de jó kedvvel, feloldottan szórakozzunk, s közben mindig ügyeljünk arra, hogy se partnerünket, se a többieket semmilyen módon ne sértsük meg!

Exit mobile version