Van segítség

nlc | 2001. Szeptember 08.
Ezen az oldalon érdekesnek, hasznosnak vélt információkkal szolgálunk, számokban kifejezve. Ezek mindig a legfrissebb ENSZ statisztikák alapján készülnek.






   
A XX. század végére sem sikerült felszámolni a világ háborús konfliktusait. Csaknem fél évszázad után ismét harcok színhelyévé vált Európa. Ma a járványos betegségek mellett az erőszakos cselekmények, a háborús öldöklések szedik a legtöbb gyermekáldozatot. A civil lakosságot soha nem érte annyi atrocitás, mint ebben a században, mivel ma már nem a harcmezőkön folynak a csaták, hanem a városokban és a falvakban. Az emberek elveszítik otthonaikat, ingóságaikat, gyerekek, asszonyok és öregek válnak a bosszú áldozataivá. Az elmúlt évtizedek során a gyerekek már nemcsak a háború áldozatai, hanem egyenesen célpontjai lettek.


A felnőttek áldozatai







   
Az elmúlt évtized fegyveres konfliktusainak gyermekáldozatai:
– meghalt 2 millió gyermek
– súlyosan megsérült vagy maradandó károsodást szenvedett 6 millió
– hajléktalan maradt 12 millió fiatalkorú
– árván maradt, vagy családjától elszakítottak több mint 1 millió gyermeket
– lelkileg sérült gyermek: 10 millió
– a menekültek mintegy 5%-a olyan gyermek, akit családjától elszakítottak
– körülbelül 300000 a világon besorozott gyermekkatonák száma.
A taposóaknák, mint ahogyan egy tábornok találóan megjegyezte, a legtökéletesebb katonák, mert láthatatlanok, fáradhatatlanok, sokáig harcképesek és biztosra mennek.
Egy taposóakna telepítéséhez 3-10 dollárra,
felszedéséhez 300-1000 USD-re van szükség.
1975 óta a taposóaknák 1 millió embert öltek vagy nyomorítottak meg, többségükben civileket.
– az áldozatok egyharmada 15 év alatti gyerek volt.







   
Az UNICEF támogatja a taposóaknák gyártásának, exportjának és telepítésének tiltásáról szóló egyezményt, amelyet 1997-ben 123 ország írt alá Ottawában. Ennek ellenére az aktív taposóaknák száma nem csökkent. Az UNICEF beszerzéseinél bojkottálja azokat a cégeket, amelyek fegyverek, taposóaknák gyártásában vesznek részt. Az UNICEF a fegyveres konfliktusok színhelyén a gyermekek oltásával, a folyamatos orvosi ellátás fenntartásával, egészséges ivóvíz és nagy tápértékű élelmiszerek biztosításával, az elszakadt családok egyesítésével, a lelkileg sérült gyermekek rehabilitálásával és az oktatás folyamatos fenntartásával igyekszik könnyíteni a civil lakosság szenvedésein.


Sok kicsi sokra megy!

Már néhány száz forinttal segíthetsz a rossz körülmények közt élő, vagy háborús konfliktusok következményeitől szenvedő gyerekeken!! (Az adatok az UNICEF beszerzési árait jelölik.)

Számokban:







   

  • 165 Ft elegendő egy adag rehidráló sóhoz, amivel egy kisgyermek a kiszáradásos haláltól menekülhet meg.

  • 245 Ft-ért egy egyszerű sztetoszkóppal láthatnak el egy szülésznőt, aki ezzel biztonságosabbá tehet sok száz szülést.

  • 142 Ft három darab A-vitamin kapszula ára, amely egy éven keresztül megvéd egy gyermeket a vakságtól.

  • 1030 Ft egy takaró ára.

  • 3540 Ft-ból egy gyermek teljes immunizálásához szükséges felszerelés (injekciós tű, fertőtlenítőszer) és oltóanyag beszerezhető.

  • 1310 Ft-ért megoldható egy egész család szennyvizének kezelése.

  • 35400 Ft szükséges ahhoz, hogy egy 250 fős lakóközösség tiszta ivóvízhez juthasson pumpás kút felállításával.

  • 22 Ft 10 db táblakréta ára.

  • 23300 Ft annak a doboznak az ára, amely egy 40 fős általános iskolás diákcsoport és tanára számára a mindennapi tanuláshoz szükséges alapfelszerelést tartalmazza.


    Figyelj!

    Ha utcán, bevásárlóközpontok közelében és más közterületen találkozol UNICEF képeslapárusokkal, biztos lehetsz benne, hogy ők nem hivatalos megbízottjai a szervezetnek. A UNICEF csak boltokat bíz meg az árusítással. Az viszont kétségtelen, hogy az üzérek mégiscsak segítik a gyerekeket, hiszen megvásárolták a képeslapokat. Ezek ára pedig a szerencsétlen sorsú aprónépet segíti. Szerencsére.
  • Exit mobile version