Zombik

nlc | 2001. Október 31.
Zombik márpedig léteznek. Elég elutazni Haitire, és akár össze is futhatunk velük. Addig i, élõ illusztrációként a horrorfilmek sírokból kikelõ élõhalottjai kellõ felkészülést jelenthetnek.




Egyes források szerint viszont a horrorfilmek nem is fejezik ki kellőképpen a valóság elrémisztő látványát. Hogy zombival találkozz, Haitire kell utazni, ami Karib-tenger egyik szigetén található. Az ország arról is nevezetes, hogy ez volt az első független ország azon a területen. 1804. óta egy európai államhoz sem tartozott. Ami pedig nem csupán egy történelmi érdekesség, hanem lehetőséget is adott sok olyan dologra, amire más országoknak nem nyílt alkalmuk. És ezek közül is a legfontosabb egy egészen különleges vallás és filozófia kialakulása volt. Az alapok afrikai vallások, európai irányzatok és egy eredeti helyi hitvilág, a Taino. Ezek az egymástól teljesen különböző rendszerek álltak össze, és hozták létre a világon sehol máshol nem található vudu vallást.






A vudu szertartásai során a résztvevőket a loa szellemek irányítják. Természetesen itt is, mint minden más vallásban létezik jó és rossz, akik egymással szemben állnak. A sok, számunkra misztikus tényező mellett viszont igazán kevés vuduhívő foglalkozik, vagy akár találkozik feketemágiával. De a zombik kivételek.






A zombi szó valószínűleg a kongói nzambiból származik, ami halott ember szellemét jelenti. Haitin azt az embert jelenti, akit a családja, vagy a közösség már nem tudott tovább elviselni. Ilyenkor már csak egy megoldás maradt számukra, mégpedig az, hogy felbéreljenek egy bokort, egy olyan vudupapot, aki valóban feketemágiával foglalkozik.
A bokor mágikus port ad a delikvensnek, aki meghal.
Legalábbis így tűnik. De aztán eltemetik, és néhány nap múlva exhumálják, és visszatér családjához. És bár még mindig életben van, már a bokor hatalma alatt éli életét, mindaddig, amíg „gazdája” meg nem hal.





Még 1982-ben is dokumentáltak olyan esetet, amikor két ember, akik meghaltak, néhány nap múlva visszatértek falujukba. Egy amerikai etnobiológus a helyszínre utazott, és sikerült megtalálnia az áldozatok családjait, és őket magukat is. Mindannyian egyöntetűen azt állították, hogy a két férfi zombi lett. Az egyik áldozat elmondta azt is, milyen tünetei voltak a mérgezés után.

A leírtak alapján David megtalálta a „zombipor” receptjét. A két fő összetevő pedig két tengeri hal volt. Közülük az egyiket több kultúrában is fogyasztják izgalmas ínyencségként, mivel sosem lehet tudni, hogy az élvezetnek mi lesz a vége. (Ez a hal például a világhírű japán fugu, aminek fogyasztásától évente több 100 ember hal meg. Még James Bondot is ezzel próbálták megmérgezni az Oroszországból szeretettel című film végén.)
Exit mobile version