Világítás

Beleznay Éva | 2001. November 08.
A fürdõszoba tervezéskor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ világításra is. Ezt több világítótest kombinálásával biztosíthatjuk. A természetes fény, a mennyezeti, vagy a beépített lámpák adják a tér alapvilágítását, míg a dekoratívabb, falikaros vagy spotlámpák a tükör elõtti fényt biztosítják.




megfelelő látási viszonyok kialakítása mellett a világításnak hangulatformáló szerepe is van. A meleg fények kicsinyítik, meghitté teszik a teret. Meleg árnyalatú burkolólapokhoz ideális a sárgás, narancsos fény. A hideg fények tiszta hatásúak, főleg kékes, zöldes burkolatokhoz ajánlott. A hideg fény a meleg árnyalatú burkolatok színét megváltoztatja, így a természetes fényben összeillő színárnyalatok hideg fényben üthetik egymást.






Ha magas a fürdőszoba, esztétikus és praktikus megoldás az álmennyezet vagy egy nagy helyigényű, függő fényforrás. Ötletes megoldás olyan polc készítése a mosdó fölé, amelybe besüllyesztett spotlámpákat építünk be. Így a magas tér felső része világítás hiányában kevésbé hangsúlyos, és még tárolóhelyet is nyerünk. Ha a mennyezet alacsony, ne függő, hanem mennyezetre simuló lámpákat használjunk. A többi fényforrást is a világos színűre festett mennyezet felé irányítsuk.






Az új építésű társasházak, családi házak egyre inkább biztosítják a fürdőszobai ablakokat. Ez nemcsak a szellőzést teszi lehetővé, de természetes megvilágítást is nyújt. Fürdőszobánk természetes megvilágítását növelhetjük üvegtégla alkalmazásával. A fal egy részét üvegtéglából készítve, vagy csak szórtan alkalmazva, színes üvegtégla elemeket is használva különleges fényhatásokat érhetünk el.






A megvilágításánál a legfontosabb szempont, hogy a tükörnél erős fény legyen, de minél kisebb árnyékot vessen. Általában a tejüveges vagy tükrös izzót javasoljuk, hiszen ezek biztosítják az árnyékmentes fényt. A világítótestek a tükör mellé, fölé, közvetlenül rá, valamint a mennyezetre szerelhetők. A tükröt szegélyező, arcmagasságban elhelyezett falikaros, vagy fénycsöves megoldás nyújtja a legjobb megvilágítást. A lámpaernyős megoldások mind felfelé, mind lefelé fordítva elhelyezhetők.






A tükörre épített lámpák különlegesek lehetnek, de figyeljünk arra, hogy nem minden lámpa esztétikus belülről, és a tükörben ezt is látni fogjuk. A lámpatestet – általában fém (lakkozott alumínium, lakkozott vagy krómozott acél, réz), műanyag, fa, üveg – hangoljuk össze a fürdőszoba anyaghasználatával, színvilágával és lehetőség szerint a formavilágával is. Nemcsak az energiatakarékosságban segít, hanem a helyiség fényigényét is hozzáigazíthatjuk az éppen aktuális tevékenységhez, ha fényerő-szabályozókapcsolót használnunk. Ha sminket rakunk fel, felerősítjük, míg egy zuhanyozáshoz letompíthatjuk a fényt.
Exit mobile version